Cea mai mare frumuseţe a unei femei este cuviinţa

5-ascetics

Din „Proloagele de la Ohrida”

de Sfantul Nicolae Velimirovici

Cugetare la 19 iulie

Cea mai mare frumuseţe a unei femei este cuviinţa, căci lipsa de cuviinţă la o femeie este cea mai nenaturală şi mai respingătoare imagine care se poate vedea în lume.

Viaţa Sfintei Macrina este un exemplu ilustru de bună cuviinţă, care se cuvine să fie a oricărei femei, în tinereţile ei Cuvioasei Macrina i s-a ivit o rană adîncă la sîn. în pofida sfaturilor mamei ei, Emilia, de a lăsa să o vadă un medic care să-i poată prescrie şi tratament, Macrina a refuzat aceasta.

Afierosindu-se pe sine în întregime, trup şi suflet, ca monahie lui Dumnezeu, Macrina nu mai înţelegea să se descopere în faţa unui bărbat, spre a afla de la el vindecare bolii ei trupeşti, ea care nu concepea să apară goală nici  măcar înaintea mamei ei.

în timpul acestei boli, şi acestor discuţii, Macrina s-a rugat într-o noapte cu lacrimi înaintea lui Dumnezeu, strigînd din rărunchii inimii ei. Lacrimile ei s-au amestecat cu praful pămîntului din locul în care se afla, şi l-au prefăcut în tină la picioarele ei. Cu credinţă de nezdruncinat, Macrina a luat din acea tină făcută din tărînă şi din lacrimi, şi s-a uns cu ea la rana ei.

A doua zi, fericita s-a trezit complet vindecată. Cînd maica a intrat la ea, cernită de durere, să vadă cum îi este, Macrina, din smerita cugetare, nu a voit să-i descopere că Domnul a vindecat-o prin minunea rugăciunii şi a lacrimilor amestecate cu tărînă, ci, nevoind să-i arate rana, i-a zis: „Mă voi vindeca, mamă, numai dacă îţi vei pune tu mîna ta dreaptă peste pieptul meu şi mă vei însemna cu semnul Sfintei Cruci peste rană.”

Emilia şi-a întins mîna şi a însemnat-o pe fiica ei cu semnul Sfintei Cruci peste rană, pe care atingînd-o, nu a mai simţit-o, căci rana nu mai era: se mai vedea doar cicatricea rănii care fusese. Aşa şi-a ascuns Macrina goliciunea trupului din bună cuviinţă, şi puterea ei de a face minuni, din smerită cugetare.

Acest articol a fost publicat în Bărbat/Femeie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Cea mai mare frumuseţe a unei femei este cuviinţa

 1. elenag zice:

  Va rog sa ma sfatuiti !
  Am ales sa scriu pe acest forum ajutator noua,dupa ce am incercat sa ma lupt din rasputeri cu o mare problema.
  Mi s-a intamplat acum jumatate de an sa intlanesc pe cineva ,cu care dintr-o singura privire am intrat intr-o comuniune speciala,mai presus de atractia obisnuita,fizica.Sunt femeie si momentul intamplarii acesteia a fost favorabil ,in sensul ca eram pustiita,goala sufleteste.Stiu,veti spune ca acolo unde este Dumnezeu nu e suflet gol,dar asa simteam eu atunci -ca si acum dealtfel.Am intretinut in sufletul meu acest sentiment,chiar l-am cultivat,el a crescut,dar in tacere,fara sa il impartasesc.La un moment dat am aflat ca acest om are familie.A fost ziua cand am simtit sa nimic nu mai are sens pentru mine,fiind convinsa ca barbatul acela este jumatatea care ma poate intregi din punct de vedere spiritual.Sunt in conflict cu mine,cu cei din jur si nu in ultimul rand cu Dumnezeu.Nu imi mai gasesc linistea,nu pot sa imi marturisesc duhovnicului pana la capat trairile,intreaga mea fiinta tanjeste dupa omul acesta.Ce e de facut?Mi s-a spus ca am luat-o razna si ca trebuie sa consult un psihiatru,dar nu e asa.Cum se poate curma aceasta suferinta cumplita?Pur si simplu mi-e sufletul rupt,sfasiat.
  Va multumesc.

 2. admin zice:

  buna ziua

  pentru inceput, in situatiile grele, ne ajuta oleaca de lucru aici http://iesireadinlabirint.wordpress.com/ citirea cartii Labirintul codependentei http://iesireadinlabirint.wordpress.com/labirintul-codependentei/ vom intelege multe din suferintele noastre dar si calea spre vindecare si apropierea de Dumnezeu . Curaj :)

 3. elenag zice:

  mi-ar placea mai mult un limbaj ceva mai bland,asta usor ironic nu prea isi are sensul,dar hai sa zicem ca il acceptam.
  -teoria cu spovedania completa o impartasesc toti,am convingerea ca cel putin jumatate nu marturisesc 100% tot ceea ce simt si considera a fi in neregula.Si apoi mai e ceva:putini doctori sunt pe lumea asta-in tara asta de ex-care vin de hac unor boli grave,sunt buni chirurgi sau buni diagnosticieni.Nu toti putem ajunge la parinele Arsenie sau PArvu sau Teofil.Da,poate o data in an soliciti o „consultatie”la unul din acestia,dar in rest de multumesti cu „doctorul de familie”care de cele mai multe ori iti da algocalmin sau concediu medical,sa te refaci.Deci?In general medicii de familie sunt generalisti,stiu cate putin din fiecare specialitate si te trateaza ca atare.
  SUNT PREOTI INDUHOVNICITI,CU HAR,DAR PUTINI-si unii dintre noi simtim asta.Daca tu poti sa te dezbraci in fata oricui,degeaba,e problema ta!

 4. Tavi zice:

  Elena, linisteste-te.
  Tu spui ca ai intretinut sentimentul. Asa a crescut. Am citit ca nu e bine sa stam de vorba cu gandurile noastre, mai ales cand nu stim de unde vin.

  Te-ai gandit vreodata daca nu cumva este o ispita care la momentul potrivit (golul pe care il simteai) a intrat in viata ta?

  Si uite acum: nu mai ai pace, nu mai ai bucurie.

  Omul are familie, el nu este pentru tine. Este al altcuiva.

  Exista cineva si pentru tine.
  Incearca sa nu mai intretii gandurile astea. Si incearca sa citesti cartea recomandata.

  Hai, curaj si incredere in Dumnezeu!

 5. Ionela zice:

  Draga Elena.

  Si eu am trecut prin momente de disperare din cauza ca nu puteam avea baiatul care, credeam eu, era ideal pentru mine. Si atunci m-am pus pe citit, ceea ce iti recomand si tie.
  Am inceput cu „Labirintul dependentei”, am continuat cu ” Daca m-as asculta m-as intelege”- in mod special asta m-a facut sa inteleg multe, si apoi am ajuns la ce este de fapt esentialul-problema vazuta din pct de vedere duhovnicesc. Pe aceasta tema iti recomand: ” Depresia ca patima si ca boala”, de Dr. Dmitri Avdeev.
  Ideea de baza pe care am retinut-o si cu care m-am calmat a fost: „Dupa cum afirma Sfintii Parinti, intristarea vine atunci cand o patima nu s-a vazut satisfacuta: de pilda, cand omul n-a primit suma de bani pe care o voia, cand simtamintele i-au fost respinse de aleasa inimii lui, cand nu a fost avansat la serviciu de multa vreme samd”.
  Iar in incheiere am citit o alta carte, scrisa de un duhovnic si psiholog ortodox ” Mitul bolii psihice” de Parintele Filothei Faros, care m-a ajutat sa inteleg cat mai bine cauzele care ma adusesera in acea mare suferinta.
  Domnul sa-ti ajute si tie!

 6. valahia zice:

  Vrăjmaşul lucrează foarte subtil şi ne dă gânduri gen „jumătatea mea”, „omul vieţii mele” etc. Un indiciu clar, cel puţin pentru mine, al faptului că sunteţi ispitită, este „detaliul” referitor la faptul că persoana respectivă are familie – este suficient.

  Toată treaba vrăjmaşului e să ne încurce gândurile şi inima. Nu doarme niciodată. N-o spun eu, o spune Părintele Cleopa (printre mulţi alţii).

  Sunt ispite. Ţineţi de rugăciune şi nu vă pierdeţi nădejdea. Şi nu uitaţi, mânduirea sufletului dvs. e cel mai important lucru.
  Doamne-ajută.

 7. valahia zice:

  Vrăjmaşul lucrează foarte subtil şi ne dă gânduri gen „jumătatea mea”, „omul vieţii mele” etc. Un indiciu clar, cel puţin pentru mine, al faptului că sunteţi ispitită, este „detaliul” referitor la faptul că persoana respectivă are familie – este suficient.

  Toată treaba vrăjmaşului e să ne încurce gândurile şi inima. Nu doarme niciodată. N-o spun eu, o spune Părintele Cleopa (printre mulţi alţii).

  Sunt ispite. Ţineţi de rugăciune şi nu vă pierdeţi nădejdea. Şi nu uitaţi, mântuirea sufletului dvs. e cel mai important lucru.
  Doamne-ajută.

 8. valahia zice:

  Spovedania nu e teorie. TOŢI preoţii au har. Mărturisirea curată în faţa Părintelui ţine exclusiv de bună-credinţa noastră, iar dezlegarea se primeşte de la orice preot. Să n-aveţi nici o îndoială că în urma spovedaniei, aţi făcut un lucru extrem de folositor pentru sufletul dvs., care vă va ajuta să mergeţi mai departe, oricât de îndoielnic vi s-ar părea acest lucru.

  Încercaţi să nu mai priviţi preoţii ca şi cum ar avea „grade” diferite de Har şi să înţelegeţi că principalul instrument de lucru este propria dvs. credinţă.

  Înţeleg prin ce treceţi, pentru că am trecut şi eu prin iadul ăsta. Însă suferinţa de orice fel ne este dată pentru încercarea şi mântuirea noastră. Cu dragoste. Doamne-ajută.

 9. valahia zice:

  Acestea fiind zise, e adevărat să suntem cu toţii oameni şi e bine să vă căutaţi un părinte cu care simţiţi dvs. că veţi comunica mai bine. Cu toţii avem temperamente diferite şi noţiunea de compatibilitate se aplică şi aici, ca în orice relaţie.

  Dacă nu aveţi un duhovnic stabil încă, rugaţi-vă la Dumnezeu să-l găsiţi. Şi o să-l găsiţi. Sufletul vă va spune.

  Un sfat al unui Părinte (nu îl mai reţin acum), care mi s-a părut foarte folositor, a fost acesta: oricât de nevrednic ar fi preotul, dacă vă rugaţi la Dumnezeu, înainte de a merge la spovedanie, să vă răspundă la anumite frământări sau întrebări pe care le aveţi, o să fiţi suprinsă cât de prompt o să fie răspunsul. De multe ori, nici nu va realiza că prin ceea ce v-a spus, a răspuns, de fapt, unor îngrijorări majore ale dvs. Acesta e rolul preoţilor. Pentru că prin Harul care li s-a dat tuturor, Dumnezeu e Cel care lucrează prin ei – nu ei, personal.

  Şi îngrijorarea legată de preoţi este tot o ispită.

  Dacă îmi sunt permise încă vreo câteva gânduri, cred că aveţi de-a face cu o dublă ispită: întâi, persoana respectivă, iar apoi, îndoielile legate de preoţi/spovedanie. Pentru ca vrăjmaşul să se asigure că veţi păcătui şi că totodată vă veţi îndepărta şi de spovedanie.

  Dacă încercaţi să priviţi lucrurile distanţându-vă un pic, prin prisma „războiului nevăzut”, veţi vedea, de fapt, la ce încercări vă este supus sufletul.

  Şi-atunci o să fie bine. Nu mă îndoiesc.
  Doamne-ajută.

 10. valahia zice:

  La spovedanie, de fapt, cu Dumnezeu stăm de vorbă, nu cu preotul. El este doar intermediar.

  Bem apă şi din căni de pământ, şi din pahare din cristal. Tot apă e. Harul e acelaşi.
  (Tot Părintele Cleopa spune.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s