Sfânta Teofana Împărăteasa

ib1254.jpg

Din „Căsătoria , cale  spre sfinţenie”
Ed. Sophia 2001


16 Decembrie
Constantinopol, sec. IX

    Ea a fost fiica unor părinţi vestiţi şi sfinţi, Constantin Martinakios şi soţia sa Ana. Era rudă cu trei dintre împăraţii bizantini. Teofana a venit ca răspuns la rugăciunile acestei perechi fără copii, care au cerut Maicii Domnului să le dea un copil. Încă foarte tânără fiind, a devenit soţia lui Leon, moştenitorul tronului Bizanţului. Căsătoria lor a durat doisprezece ani, vreme în care au avut un copil, o fiică pe nume Evdochia.

    Înainte ca Leon să ajungă împărat, tatăl lui, împăratul Vasilie Macedoneanul (domnind între 867 – 886), l-a închis împreună cu soţia sa vreme de trei ani, dând crezare unor clevetiri. Dar deşi au îndurat acele necazuri împreună, după ce Leon a ajuns el însuşi împărat, dragostea sa pentru soţie a început a se răci.

După ce împăratul şi-a dat iubirea unei alte femei, divorţând de ea, Sfânta Teofana a continuat să  trăiască în palatul împărătesc, dar nu a uitat de mântuirea sufletului său. Slava palatului o socotea de nimic, plăcerile vieţii acesteia le vedea ca pe o pânză de păianjen şi ca o umbră ce trece. Noapte şi zi aducea lui Dumnezeu psalmi şi laude şi cântări duhovniceşti (Efes. 5,19).

  Niciodată în viaţă nu s-a mâniat, nici a spus neadevăruri, nici a vorbit de rău pe cineva. Cum spune despre ea una dintre cântările Bisericii: „Cu-adevărat strajă gurii tale punând, nici un singur cuvânt rău nu ai rostit, necontenit pe Domnul lăudând, şi slugilor tale ca unor fraţi grăind”. Nu dormea în patul împărătesc, căci era acoperit cu aşternuturi scumpe, voind mai curând să fie în stare să se ridice spre a-şi continua rugăciunea neîncetată.

După lungă vreme, s-a îmbolnăvit de pe urma nevoinţelor şi suferirii nedreptăţilor, însă şi boala a folosit-o ca pe un prilej de mai mare înfrânare. Nu se deosebea cu nimic de marii nevoitori din pustie, dându-i-se să-şi cunoască şi ceasul morţii.

După moartea ei, în 895, nu a trecut mult timp până ce Dumnezeu a arătat-o făcătoare de minuni, pentru lipsa ei de pizmuire, neţinerea de minte e răului, marea sa milostenie şi rugăciunile sale. Însuşi împăratul – Leon al VI-lea, fostul ei soţ – a zidit o frumoasă biserică în cinstea ei, lângă vestita biserică a sfinţilor Apostoli. Cum zice una dintre cântările ei: „Cunoscut-a împărătescul tău soţ sfinţenia ta, văzându-ţi nevoinţele şi viaţa neprihănită, iar după a ta adormire a fost cuprins de râvna de a ridica ţie sălaş de închinare”. Trupul ei neputrezit se păstrează astăzi la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol.

Acest articol a fost publicat în Sfinţi căsătoriţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Sfânta Teofana Împărăteasa

  1. si mi-a imi spune parintele nostru teofana, si nu ma supar. Ma numesc diana si parintele imi spune teofana adica diana-teofana.Sunt uimita de cat a facut printesa teofana. Acum sunt si eu o printesa.ma mandresc cu numele asta,si nu ma plang nici cand.Sunt la fel ca si printesa teofana. Atat am avut de spus.La revedere.

  2. lia pop zice:

    Si eu am fost casatorita si am trecut prin multe incercari dar multumesc lui Dumnezeu ca nu m-a parasit niciodata si desi traiesc in rugaciune si liniste sufleteasca nimeni nu ma crede ca sunt singura. Poti traii ca o imparateasa Teofana in propria ta casuta sfanta.

  3. radu nicolae zice:

    Eram tanar si am citit cartea Teofana, imparateasa Bizantului. Retin ca a fost imparateasa, a incurajat evoluatia crestinismului si ca era o fata plina de calitati. Al doilea copil al meu a primit numele … Teofana. Pot sa va spun ca teofana mea este miloasa, corecta, cu frica de dumnezeu si nu te lasa sa vorbesti de rau pe cineva. sunt convins ca mosteneste din calitatile sfintei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s