Nimeni nu are voie să aibă o prietenie de dragul de a se simţi bine

din Sotul ideal, Sotia ideala
de Pr Nicolae Tanase
Editura Anastasis

Î-1. Ce ne puteţi spune despre prietenia dintre un băiat şi o fată înainte de căsătorie?

R-1. Este bine că există!

Î-2. Ce fel de relaţie trebuie să aibă? Cum să privească ei relaţia dintre ei, având în vedere că este un obiectiv foarte îndepărtat, fiind încă studenţi?

R-2. Nimeni nu are voie să aibă o prietenie de dragul de a se simţi bine. Mergem la cofetărie, în parc şi alte câteva aspecte şi gata. Toţi cei care vor să fie prieteni trebuie să fie în perspectiva căsătoriei. Deci, nu zici: sunt prieten cu tine, poa¬te mă voi căsători cu tine, dar să fim prieteni vreo 2-3 ani ca să ne cunoaştem cât de cât bine. Nu-ţi va rămâne timp de studiu dacă acum pierzi vremea. Deci, relaţia trebuie să fie într-o perspectivă. Sigur că dacă după 2 ani o să constaţi că nu se poate, îi zici „la revedere”.

Î-3. Se poate întemeia o familie doar pe faptul că cei doi sunt credincioşi, fără să fie unul din ei îndrăgostit de celălalt?

R-3. Adică, fără să fie îndrăgostiţi unul de celălalt. Dacă este numai unul îndrăgostit este mai complicat. Este multă teorie de făcut aici, dacă vreţi teorie. Starea de îndrăgostit vine după iubire, deci atenţie, căci ea nu precede iubirea! Numai noi ne înşelăm. Dacă vreţi să punem ceva înainte de a apărea iubirea, este a se plăcea unul pe celălalt. Iar a fi îndrăgostit unul de altul nu este ceea ce vedem pe stradă, ca intimităţi arătate în public; aceea nu este stare de îndrăgostit, este prostea-lă. îndrăgostirea este practicarea iubirii. îndrăgostirea poate să revină, să se repete sau poate să ajungă până pe la 89 de ani. Dacă aţi văzut în parc bătrânei, soţ-soţie, ţinându-se de mână, să ştiţi că ei sunt îndrăgostiţi; au reuşit să se iubească o viaţă şi acum sunt îndrăgostiţi.

Dacă poţi să te îndrăgosteşti şi la 19 ani şi la 89 de ani atunci este foarte bine, înseamnă că ai o putere deosebită. Iubirea vine şi din sinceritate, nu vine numai din sentiment. Este bine să fie cei doi credincioşi, dar dacă nu se plac de la început şi dacă nu se iubesc apoi, dacă în final nu se îndrăgostesc, nu  este bine, nu ţine. Dumnezeu a zis aşa!

Acest articol a fost publicat în Pr.Nicolae Tănase, Soţ/Soţie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Nimeni nu are voie să aibă o prietenie de dragul de a se simţi bine

 1. lenalina zice:

  si dacã nu te simti bine in prietenie unde ajungi?

 2. Mircea zice:

  Asa este.

 3. Eugen zice:

  Draga Lenalina,
  Parintele nu are in vedere o relatie lipsita de starea de bine dintre cei doi, de buna intelegere si de bucuria de a fi impreuna. Din contra, parintele spune ca dragostea este mai presus de „starea de bine impreuna” si de „vaaaaai, ce bine ne-am mai distrat!”, dar incluzandu-le si pe acestea. Fara a face din ele un scop in sine, un etalon sau un maxim de atins. Insa excluzand cu desavarsire „relatiile de proba” sau distractiile desfranate. Doar o prietenie curata de 2 sau 3 ani, avand in vedere eventuala casatorie. Dar si punand punct unei relatii ce se intrevede ca nu ar merge pe viitor…
  Dumnezeu sa te aiba in Dragostea Sa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s