Alegerea soţului. Căci nunta este taina venirii Lui

chrysostom33-rusia.jpg

Din „Comentariile sau Explicarea Epistolei către Coloseni”, omilia XII

Sfantul Ioan Gura de Aur

Atelierele grafice Socecu & Co. Bucuresti – 1905

Mai întâi caută un bărbat pentru fecioară, însă bărbat în toată puterea cuvântului, protector al femeii, bărbat care să fie capul trupului, şi căruia tu-i predai nu o slugă, ci-i încredinţezi pe însăşi fiica ta.

Nu căuta bani, nu căuta strălucirea neamului, nu măreţia patriei lui, căci toate acestea sunt prisoselnice, ci tu caută evlavia sufletului, blândeţea, adevărata înţelepciune, frica de Dumnezeu, dacă voieşti ca fata ta să vieţuiască cu plăcere.

De vei căuta bogăţie, nu numai că nu o vei folosi cu nimic, ba încă o vei vătăma, căci o vei face sclava lui, în loc să fie liberă. Nu se va folosi ea atât de mult de plăcerea aurăriilor, pe câtă scârbă va avea din rolul ce-l are ca sclavă. Deci nu căuta de acestea, ci caută mai ales egalitatea în cinste, şi dacă nu este cu putinţă aceasta, apoi atunci caută un bărbat mai sărac decât fiica ta, şi nicidecum mai bogat, dacă nu voieşti să-ţi dai fata unui despot, ci unui adevărat bărbat.

Când tu voieşti ca să examinezi cu exactitate valoarea bărbatului aceluia, roagă pe Hristos ca să-ţi stea de faţă şi să-ţi arate, şi El nu se va ruşina de aceasta, căci nunta este taina venirii Lui.

Mai ales roagă-L atunci, ca să dea fetei tale un astfel de mire. Nu fi mai rea tu decât sluga lui Avraam, care fiind trimisă într-o călătorie atât de depărtată, a ştiut totuşi în ce anume parte trebuie a se refugia, şi de aceea a şi reuşit în totul. Când tu studiezi şi cauţi pe acel bărbat, roagă-te şi zi-I către Dumnezeu: Pe care îl voieşti Tu Doamne, iconomiseşte-l! Încredinţează-I în mâna Lui acest lucru, şi El fiind cinstit de tine prin această cinste, îţi va răsplăti. Două lucruri trebuie a face: a încredinţa în mâna Lui alegerea bărbatului, şi a cere ca acel bărbat să fie aşa precum îl voieşte El.

Acest articol a fost publicat în Alegerea soţului/soţiei, Copii, Credinţa, Sf.Ioan Gură de Aur, Voia lui Dumnezeu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Alegerea soţului. Căci nunta este taina venirii Lui

 1. neti zice:

  il rog pe dumnezeu asa sa-mi dea un sot , su frica de dumnezeu

 2. Bogdan zice:

  Ma rog la Dumnezeu ca sa imi dea o sotie care sa al iubeasca pe Iisus. Bogdanto78@yahoo.com

 3. Vornicu Ana zice:

  Cred ca Dumnezeu ma va pune sprijinul alesului de el .Am vazut multe minuni in viata mea si cred ca si de data aceasta va fi dor dupa voia lui nu a mea

 4. Ioana Baciu zice:

  un blog minunat! voi reveni!

 5. Maria zice:

  Care este limita de diferenta de varsta intr-o relatie din punct de vedere teologic?17 ani este prea mare ?

 6. Pingback: Viata de familie – perspectiva duhovniceasca a legaturilor dintre soti | Teologhia

 7. jennyroca zice:

  Articolul incepe cu „……Mai întâi caută un bărbat pentru fecioară, …” de ce oare nu un fecior pentru femeie? Viitorul sot nu trebuie sa fie fecior?

 8. Andreea zice:

  Intr-adevar, frumos spune Sf. ioan Gura de Aur, ca sa se caute un barbat pentru fecioara, adica un om mai matur, nu un putoi, un adolescent care nu stie ce-i cu el.
  Dar sa stiti ca moda aceasta, de a marita fetele cu cine vor parintii, nu aduce fericire.
  Bunica mea a fost maritata la 14 ani cu un barbat de 21 de ani. Dupa ce au avut patru copii, bunicul s-a saturat sa o tot vada pe bunica alaptand si cu toti plozii dupa ea. Si asa ca si-a gasit o amanta in sat. Bunica a aflat si a facut o depresie ingrozitoare, din care nu si-a mai revenit pana la moarte.
  Dar daca cineva vrea sa isi marite fata, trebuie intr-adevar sa caute bine si sa se roage mult. Dar putini sutn cei care pot face asta in ziua de azi. Tot la Dumnezeu ramane nadejdea.

 9. Eugen zice:

  Andreea, cred că jennyroca se referea la necesitatea ca şi soţul să fie fecior, chiar dacă este un om matur şi nu un puţoi de adolescent! Într-adevăr, abia atunci putem vorbi de egalitate in Hristos şi pe acest plan, nu când mireasa trebuie să fie fată mare, iar ginerică trebuie să se fi tăvălit ca porcul in toate mocirlele, că doar „deh! el e bărbat, ce vrei!”…

 10. Andreea zice:

  Evident ca si barbatul trebuie sa fie fecior, indiferent de varsta lui. Eu m-am referit la un barbat matur (si imi cer scuze ca am folosit un limbaj cam neadecvat referindu-ma la adolescenti – nu credeam ca imi va fi publicat comentariul) in sensul maturitatii fizice, duhovnicesti, dar si de gandire.
  Am citit in niste studii, dar cred ca toata lumea stie asta, ca fetele se maturizeaza mai repede decat baietii. Deci a forta niste ”prietenii” si casatorii intre doi indivizi de aceeasi varsta – si aceea cruda – mi se pare nefiresc. Firesc mi se pare ca barbatul sa fie putin mai in varsta decat fata, dar acest lucru nu este neaparat.
  Stiu ca Sf. Ioan Gura de Aur recomanda casatoria tinerilor la varste crude, pentru o mai buna cimentare a relatiei. Dar cred ca in ziua de azi nu se mai poate, din cauza conditiilor economice. In plus, cat am umblat si eu prin lume, am vazut ca la unele popoare baietii au pubertatea foarte precoce. Poate la acele popoare se pot face asemenea casatorii. Dar la noi, la romani, nu prea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s