întotdeauna au existat femei bune şi femei rele

coperta

din DOUA SUTE CINCIZECI DE PARABOLE
de Sfantul Ioan Gura de Aur
Editura Cartea Ortodoxa
 

întotdeauna au existat femei bune şi femei rele

51. Eu, Ioan, mă pun chezăşie pentru mântuirea ta, primejduindu-mi mântuirea, chiar dacă ai femeie. Femeia îţi este folositoare dacă îţi este de ajutor.

Ce se întâmplă însă când ea nu este folositoare? Fă-o să-ţi fie de ajutor! Nu cumva nu au existat şi femei bune, şi femei rele, ca să nu ai îndreptăţire? Femeia lui Iov nu a fost nesăbuită?

Sarra, femeia lui Avraam însă, a fost bună. îţi voi arăta o femeie rea şi vicleană. Femeia lui Iov, deşi a fost vicleană şi rea, sfătuindu-l să-L bleste­me pe Dumnezeu, nu l-a vătămat pe bărbatul ei. Ce a făcut însă femeia? A zdruncinat turnul? A aruncat jos diamantul? A biruit stânca? L-a rănit pe soldat? A găurit corabia? A smuls copacul? Nimic din toate acestea! Ci femeia l-a lovit, iar turnul a devenit mai neclintit. Femeia a ridicat valurile, dar corabia nu s-a scufundat, ci a plutit cu vânt prielnic. Rodul lui a fost cules şi copacul nu s-a zgâlţâit, i-au picat frunze­le, dar rădăcina lui a rămas nezdruncinată.

Vă spun toate acestea ca să nu aducă cineva ca pretext rău­tatea femeii lui. Femeia ta este rea? îndreapt-o!

Dar, zice, Eva m-a scos din Rai! Dar tot ea te-a şi înălţat la ceruri (Maica Domnului).

Aceeaşi fire femeiască, dar cu purtare diferită. Deci n-a fost rea femeia lui Iov? Susana însă a fost bună (Istoria Susanei). Egipteanca a fost desfrânată (Facere 39, 7), Sarra însă a fost plină de cuviinţă. Ai văzut-o pe egipteancă? Uită-te şi la Sarra! Pentru că şi printre bărbaţi, unii sunt fără de minte, în timp ce alţii sunt înţelepţi. Iosif a fost bun, în timp ce bătrânii au fost desfrânaţi[1] . Vezi pretutindeni răuta­tea şi virtutea, fără ca femeile să fie judecate prin firea lor, ci categorisite după purtarea cugetării lor. Nu-mi pune înainte pretexte.


[1] Se referă la bătrânii din istoria Susanei. 84

Acest articol a fost publicat în Bărbat/Femeie, Sf.Ioan Gură de Aur. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s