Soţia trebuie aleasă după purtarea ei, nu după avere

coperta

din DOUA SUTE CINCIZECI DE PARABOLE
de Sfantul Ioan Gura de Aur
Editura Cartea Ortodoxa

Soţia trebuie aleasă după purtarea ei, nu după avere

57. De ce trebuie să vorbesc despre pace şi în­ţelegere? Pentru că însăşi patima dobândirii de bani ne-a vătămat de multe ori prin faptul că am luat o femeie mai bogată. Pentru că atunci când cineva îşi cheltuieşte toată averea, ca să dobândească o zestre bogată şi după aceea se întâmplă moartea prematură a soţiei lui, atunci este silit de rudeniile ei să întoarcătoată zestrea.

Adică aşa cum cei care pătimesc nau­fragiul pe mare îşi salvează doar trupul lor, la fel şi soţul, după multe certuri şi lupte şi injurii şi judecăţi, iese având liber doar trupul lui. Şi aşa cum negustorii lacomi care umplu corabia cu greutate peste măsură şi o încarcă mai mult decât rezistă, scufundă vasul şi pierd toate, la fel şi aceştia care au făcut nenumărate căsătorii, deoarece au crezut de multe ori, nefericiţii, că vor dobândi prin soţie o mai mare avere, au pier­dut şi ceea ce aveau.

Şi aşa cum acolo, în mare, când cade deodată un val năprasnic şi scufundă vasul, la fel şi aici, când vine brusc moartea timpurie, îl lip­seşte pe soţ, odată cu soţia, şi de celelalte bunuri ale lui.

Deci având în mintea noastră toate acestea, să nu ne gândim la bani, ci la chipurile cele bune de vie­ţuire, la modestie şi înţelepciune.

Pentru că o feme­ie înţeleaptă, nobilă şi măsurată în felul de a fi, chiar dacă este săracă, va putea să folosească sărăcia mai bine decât bogăţia.

Aşa cum din nou, o femeie des­trăbălată şi desfrânată şi certăreaţă, chiar dacă ar găsi nenumărate comori în casă, după ce le risipeşte mai repede decât vântul, îl înconjoară pe bărbatul ei cu sărăcia şi cu nenumărate suferinţe.

Să nu căutăm bogăţia, ci pe femeia care va administra bine bunurile ei.

Acest articol a fost publicat în Alegerea soţului/soţiei, Bărbat/Femeie, Sf.Ioan Gură de Aur, Soţ/Soţie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Soţia trebuie aleasă după purtarea ei, nu după avere

  1. Maria zice:

    unde-i barbatul care gandeste asa? sau chiar femeia?…bune articole,cu folos si intelepciune….ma bucura mereu ca vad si citesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s