Dumnezeu, atât de mare, atât de inaccesibil în El Însuşi, a socotit demn să ni se arate nouă sub vălul lucrurilor create, şi dacă măreţia Sa cea intimă ne scapă, măreţia pe care o îmbracă lucrurile Sale ni-L fac cunoscut în mod minunat

DIN “LUMINA SFINTELOR SCRIPTURI – ANTOLOGIE TEMATICĂ DIN OPERA SFÂNTULUI IOAN GURĂ DE AUR”

DUMNEZEU (despre Dumnezeu)

Şi a spus Domnul Dumnezeu socotindu-Se (Fac., 8, 20-21).Cuvintele acestea sunt spuse iarăşi în chip omenesc, pe măsura de înţelegere a firii noastre.” (Omilii la Facere, omilia XXVII, IV, în col. PSB, vol. 21, p. 338)

„Divinitatea este mai presus de număr, de timp şi de veacuri.” (Comentar la Evanghelia de la Ioan, omilia II, 3, p. 13)

„Acela cu Care nimic nu se poate compara, pe care nimic nu-L poate egala, înaintea Căruia neamurile toate laolaltă nu înseamnă nimic.” (Omilii la Epistola către Filipeni, omilia a VII-a, p. 120)

„Măreţia Lui nu are hotare, înţelepciunea Lui nu are număr, judecăţile Lui sunt fără fund, iar căile Lui necercetate. Acesta este Cel mai mare şi mai puternic, dacă şi aceasta este sigur să spunem. Dar ce pătimesc? Om sunt şi omeneşte vorbesc. Cer iertare Stăpânului că am limbă din ţărână. Căci nu cu obrăznicie mă folosesc de aceste cuvinte, ci din greutatea neputinţei şi a firii limbii noastre.

Milostiv să-mi fii mie, Stăpâne, că nu din îndrăz­neală mă folosesc de aceste cuvinte, ci pentru că nu am altele; căci nu rămân la slăbiciunea cuvântului, ci urc pe aripa înţelesului.” (Din vol. Despre Rai şi Scriptură. Despre iubirea lui Dumnezeu pentru noi. Despre <<Şezut-a Împărăteasa de-a dreapta Ta>>, p. 40)

,,Dumnezeu, Cel nespus, Cel nestricăcios, Cel mai presus de minte, Cel nevăzut, Cel neînţeles, în a Cărui mână sunt marginile pământului (Psalmi 94, 4), Cel ce caută spre pământ şi-l face de se cutremură, Cel ce se atinge de munţi şi fumegă (Psalmi 103, 33), a cărui pogorâre nici heruvimii n-au putut s-o îndure, ci-şi acopereau feţele cu aripile lor, Dumnezeu care covârşeşte orice minte, Care biruie orice gând, Care lasă în urmă pe îngeri, pe arhangheli şi toate puterile cele de sus.” (Cuvânt la ceea ce s-a spus: ,,Părinte, dacă este cu putinţă…”, în vol. Omilii la săracul Lazăr. Despre soartă şi Providenţă…, p. 254)

„Dumnezeu, atât de mare, atât de inaccesibil în El Însuşi, a socotit demn să ni se arate nouă sub vălul lucrurilor create, şi dacă măreţia Sa cea intimă ne scapă, măreţia pe care o îmbracă lucrurile Sale ni-L fac cunoscut în mod minunat.” (Din vol. Bogăţiile oratorice, p. 4)

„Este  un  Dumnezeu, este  Fiinţa infinit bogată  şi puternică, Cel căruia Îi aparţine la propriu slava şi fericirea veşnică, Cel care împărăteşte în cerurile prea înalte, este El Care consideră demn să se ocupe de noi, să fixeze viitorul nostru, să conducă viaţa noastră prezentă şi să umple de cele mai măreţe promisiuni viaţa noastră viitoare.” (Din vol. Bogăţiile oratorice, p. 366)

„Pentru Dumnezeu întunericul viitorului nu există; Dumnezeu citeşte în viitor ca şi în trecut şi în prezent. Pentru Dumnezeu legile naturii se îndoiesc de greutatea Lui; universul I se recunoaşte ca vasalul Său, şi forţele naturale, care-i opun omului bariere de netrecut, nu au pentru Dumnezeu nici o rezistenţă. Pentru Dumnezeu stăpânirea nu cunoaşte nici o limită: Dumnezeu împărăţeşte acolo unde vrea El să împărăţească, fără ca nici o voinţă, nici inteligenţa, nici inima, să-I poată opune vreo revoltă sau rezistenţă.” (Din vol. Bogăţiile oratorice, p. 45)

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s