Mama şi copilul

elder-macarius-portrait.jpg

Din „Povete duhovnicesti”
Sfantul Macarie de la Optina
Editura Egumenita

Pot să vă spun cu certitudine un lucru: m-aţi pus într-o poziţie dificilă.

Ce sfat să vă dau? Dacă spun că, după mine, ar fi un lucru bun să te căsătoreşti cu omul acesta, aş supăra-o pe mama ta, iar pe tine te-aş îndemna spre fapte contrare voinţei ei. Şi nu vreau să fac aşa ceva, de vreme ce, fără îndoială, eşti datoare să o asculţi, pentru că eşti fiica ei. Dar şi dacă spun că, după părerea mea, căsătoria aceasta nu este bună, am de dinainte asigurarea ta că vei muri de disperare! Deci, ce pot să fac?…

În plus, mă întreb: chiar dacă aş spune una sau alta, ar avea cuvântul meu vreo valoare? Mă îndoiesc. Cred că, în asemenea condiţii, sigurul lucru care ne rămâne tuturor de făcut este să ne rugăm lui Dumnezeu ca să se facă voia Lui.

Dacă Dumnezeu vrea să devii soţia acestui om, orice piedică va fi depăşită şi te vei căsători în mod sigur cu el. Dar dacă Dumnezeu nu vrea, atunci oricât ai încerca, nu vei reuşi. Şi ai grijă, nu te lăsa orbită şi nu insista spunând că lucrurile trebuie să aibă desfăşurarea pe care tu o consideri potrivită şi corectă. Văzând uneori la noi o asemenea insistenţă oarbă, Dumnezeu îngăduie să se împlinească cele mai înflăcărate dorinţe ale noastre, chiar dacă lucrul acesta nu duce la nimic bun.

În cazurile acestea, împlinirea dorinţelor este însoţită de nefericire şi de nenorociri, prin care Dumnezeu încearcă să ne deschidă ochii, ca să vedem nesocotinţa noastră. Împlinirea dorinţelor este urmată de nenorocire mai ales atunci când acestea provin din patimile trupeşti.

Roagă-te, aşadar, lui Dumnezeu şi Maicii Sale Preasfinte. El te va lumina, iar ea te va ţine sub acoperământul ei sfânt.

* * *

Este un lucru foarte rău că nu-ţi iubeşti mama şi că o priveşti cu atâta suspiciune. Roagă-te să-ţi dea Domnul putere, îndelungă-răbdare şi nerăutate, ca să poţi ierta. Trebuie să încetezi să o ataci şi să spui tot timpul că s-a purtat rău cu tine în trecut. Acceptă o dată trecutul acesta ca o parte a planului lui Dumnezeu pentru viaţa ta şi alungă-ţi răutatea din inimă! Uită totul! Păstrând în tine răutatea împotriva celor din trecutul tău, nu faci decât să te războieşti cu Dumnezeu. Ce faptă necugetată!

În plus, dacă vrei să vezi lucrurile cinstit şi corect, vei constata că nu toată viaţa ta a fost grea şi chinuită, aşa cum spui. Ştiu că au existat clipe amare. Dar acum, singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să uiţi. Şi să cultivi în tine gândul că nimeni nu a provocat aceste rele şi nimeni nu este responsabil pentru ele. Dacă privim lucrurile din punct de vedere duhovnicesc, oamenii nu sunt altceva decât uneltele lui Dumnezeu.

Nu-ţi pierde curajul. Dumnezeu te va recompensa dacă-ţi vei deschide cu smerenie rănile dinaintea unui duhovnic încercat. Te va înarma cu puterea de care ai nevoie ca să scapi de păcate…

Îţi voi spune şi altceva, dar să nu mă înţelegi greşit -nu vreau sub nici o formă să micşorez valoarea canonului tău de rugăciune de fiecare zi, nici a lecturilor din textele sfinte. Dar te las absolut liberă, fie să-l continui neschimbat, fie să-l modifici, după nevoile şi puterile tale şi după iluminarea lui Dumnezeu. Cu toate acestea, trebuie să nu uiţi că dragostea pentru aproapele este primul ţel pentru cei care luptă duhovniceşte.

Dacă zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăşte, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubeşte pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a văzut, nu poate să-L iubească (I Ioan 4, 20).

Şi nu este nevoie să ieşi de la tine din casă ca să-l vezi pe aproapele tău. Soţul tău este aproapele. Mama ta este aproapele. La fel şi copiii tăi.

Un ultim sfat: nu te descuraja dacă vezi că rugăciunea ta este rece, fără suflet şi fără evlavie. Continuă chiar şi aşa. Iar în paralel, smereşte-te în orice fel şi cu orice ocazie. Numai cei smeriţi se pot ruga cu rugăciune vie, curată şi roditoare.

* * *

Am aflat cu multă bucurie că ţi s-au deschis ochii şi ai descoperit mândria ta ascunsă. Ai început să dobândeşti smerenie. Iar Domnul îi acoperă cu harul şi binecuvântarea Sa pe toţi cei smeriţi.

Însă te întrebi cu frică: „Cum ar trebui să fiu în ochii lui Dumnezeu?” Dar bine, înainte ce credeai? Sau poate aveai impresia că te considera bună, curată şi nepăcătoasă?

În altă ordine de idei, ce nebunie mai e şi aceasta să te plângi că ai copii? Copiii sunt una din multele binecuvântări ale lui Dumnezeu pentru om. Mai ales pentru femeie, aşa cum spune Apostolul: ea se va mântui prin naştere de fii (I Timotei 2, 15).

Lui Dumnezeu îi aparţine puterea de a hotărî dacă vei avea sau nu copii şi câţi anume. Dacă îţi dă – oricâţi ţi-ar da – primeşte-i cu bucurie. Dacă nu, nu te întrista. Dar în nici un caz să nu îndrăzneşti să faci voia ta şi să intervii sau să împiedici voia lui Dumnezeu.

Luptă-te cu gelozia şi cu suspiciunea. Nici una, nici cealaltă nu se justifică. Gândul care s-a lăsat în voia geloziei şi a invidiei naşte cele mai halucinante închipuiri. Diavolul zugrăveşte imagini credibile, care nu au suport decât în imaginaţia omului gelos.

P.S. Tocmai am primit scrisoarea ta, prin care mă anunţi de moartea fetei tale celei mai mici. Ţi-am scris deja despre cât de greşit era gândul tău prin care-ţi doreai să nu ai copii. Dar acum este la fel de greşit să crezi că acest gând ar fi putut în vreun fel să ducă la moartea ei. Nu, cu siguranţă nu eşti tu responsabilă! Domnul a luat-o de lângă tine nu din cauza ta, ci pentru că o voia în cer, alături de El. A fost răpit, ca răutatea să nu-i schimbe mintea sa, înşelăciunea să nu-i amăgească sufletul (Isus Sirah 4, 11).

Ia putere şi mângâiere din încrederea că acum fata ta este mai aproape de Dumnezeu şi că este cu totul şi pentru totdeauna în grija şi în apărarea Sa.

Acest articol a fost publicat în Copii, Căsătorie, Gelozie, Sfaturi, Voia lui Dumnezeu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Mama şi copilul

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » Sf. Macarie de la Optina despre pacea buna si pacea inselatoare

  2. lacrima zice:

    Doamne ajuta.un copil e o binecuvantatoare

  3. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Macarie de la Optina - smerita calauza catre viata ne-lumeasca

  4. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL MACARIE DE LA OPTINA – smerita calauza catre viata ne-lumeasca: 150 DE ANI DE LA TRECEREA LA CELE VESNICE

  5. Pingback: Nu te descuraja dacă vezi că rugăciunea ta este rece, fără suflet şi fără evlavie. Continuă chiar şi aşa. Iar în paralel, smereşte-te în orice fel şi cu orice ocazie. Numai cei smeriţi se pot ruga cu rugăciune vie, curată şi roditoare |

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s