Căsătoria de probă

din “CATEHEZE – Sfanta Taina a Casatoriei
Parintele Gamaliel Sima

Întrebare (Marian): Părinte, Biserica este de acord cu căsătoria de probă?

Răspuns: Frate Marian, în Biserica lui Hristos nu este ca la magazin. Căsătoria de probă este o pervertire a logodnei. În asemenea căsătorii de probă se pot naşte prunci, iar cei aşa-zişi soţi pot considera aceasta ca pe o binecuvântare, dar acest considerent al lor este o rătăcire majoră. Binecuvântarea lui Dumnezeu nu există în cazul unei uniri de probă. Ei nu se unesc şi în sens spiritual, ci se împerechează trupeşte, ca şi animalele. Dar şi animalele au un ritual al lor, numit rut. Legătura celor ce se unesc fără harul lui Dumnezeu este expresie a  libertinajului, rod al pervertirii  adevăratei  libertăţi. Hristos este adevărul unirii noastre, pecetea iubirii noastre. Copiii dintr-o asemenea legătură au şanse mult îngreunate prin naşterea din părinţi desfrânaţi, iar mediul lor de educaţie este de la început unul viciat. Căsătoria de probă este denumită şi concubinaj. Am înţeles că acum a luat şi formă legislativă laică, dar să ştiţi că Biserica nu este de acord cu concubinajul.

Ar însemna să sfinţească păcatul, or, ce vi se pare, a sfinţit Biserica vreodată în istoria ei păcatul sau l-a condamnat? Căsătoria de probă este răpire a logodnei. Dar logodna binecuvântată de Biserică urmăreşte unirea spirituală şi interzice cu desăvârşire unirea trupească. Cei doi caută cu ajutorul lui Dumnezeu să facă o potrivire între ei în cele dumnezeieşti şi chiar o probă a exerciţiului iubirii şi a sentimentelor lor cele mai profunde. Dacă nu se face această unire şi nu se pun bazele spirituale ale viitoarei căsătorii, şansele eşecului în căsătorie înregistrează procentajul maxim. Unirea trupească este liberă numai după primirea harului Cununiei religioase, ca o consecinţă firească a unirii spirituale. Călcarea cerinţelor logodnei atrage automat administrarea nunţii a doua. Să ştiţi că şi în practica cea corectă a Bisericii, aceea de a administra logodna cu un timp nedeterminat mai înaintea cununiei, întâlnim fenomenul călcării rânduielii ei de către logodnici.

Mulţi preoţi nu dau dovadă de tact pastoral şi permit scurgerea unui interval prea mare de timp până la cununie. Aceste amânări au dus pe cei doi în braţele duhului desfrânării. Alt fenomen: candidatul la preoţie, dacă se logodeşte şi i se acordă un timp pentru o mai bună cizelare a relaţiei cu viitoarea preoteasă, apoi nu mai doreşte să se căsătorească cu ea, ori invers, acela nu mai poate candida la preoţie, pentru că cel căsătorit a doua oară nu poate fi preot.

Acest articol a fost publicat în Căsătorie de probă. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Căsătoria de probă

 1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Noutati de pe alte siteuri si bloguri ortodoxe (selectia e inevitabil subiectiva si partiala!)

 2. delphigab7 zice:

  „Dar logodna binecuvântată de Biserică urmăreşte unirea spirituală şi interzice cu desăvârşire unirea trupească. Cei doi caută cu ajutorul lui Dumnezeu să facă o potrivire între ei în cele dumnezeieşti şi chiar o probă a exerciţiului iubirii şi a sentimentelor lor cele mai profunde”

  Dar in cazul in care cei doi nu vor gasi o potrivire intre ei?

 3. cristiano zice:

  Pai daca in ziua de azi oamenii se casatoresc pe la 30 de ani, ce facem? Sexul este o parte foarte importanta a vietii, care mentine un echilibru fizic si psihic. Fara sex, o luam pe aratura, devenim mai rai ca animalele. Vezi atatea exemple de violatori si criminali, care din lipsa de sex ajung sa faca crime. Asteptam sa trecem de 40 de ani ca sa ne putem bucura de acest lucru?

  In alti ani, oamenii se casatoreau pe la 18-20 de ani, nu era asa greu sa astepti pana la nunta. Acum vremurile s-au schimbat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s