Femeia trebuie cu orice chip respectată

din Despre armonia căsniciei

de Pr Arsenie Papacioc

S-a făcut o constatare: întrucât femeia a fost roabă mii de ani, şi, cu ocazia Edictului de la Milan (în anul 313), Sfântul Constantin cel Mare a dat libertate şi femeii, ca să nu mai fie omorâtă fără judecată, că nu este permis acest lucru.

Văd acum că se transmit atavic defectele şi calităţile. La femei s-a transmis atavic teama, ele se tem de bărbat; asa cum la bărbaţi s- a transmis atavic puterea şi îndrăzneala şi această grozav de urâtă, de condamnată poziţie a bărbatului de a fi agresiv.

„Femeie” înseamnă „împărăteasă dăruitoare.” Femeia, dacă zici că-i slabă, totuşi, din momentul în care te-ai angajat să te numeşti soţ, nu te poţi numi soţ decât lângă o soţie. Trebuie să o pui pe tron, cu orice chip! Să nu se mai vadă în femeie numai un scop meschin sau un lucru de caznă.

Femeia este extraordinară în creaţia lui Dumnezeu! Daţi-vă seama că destinul întregii omeniri depinde de cuvântul Fecioarei Maria, libere: „Fie mie după cuvântul Tău” (Luca 1, 38). Şi s-a schimbat destinul întregii omeniri, şi chiar al lui Dumnezeu în lume. Maica Domnului este o femeie care a deschis porţile fericirii, libertăţii şi veşniciei în lume.

Femeia trebuie cu orice chip respectată, pentru că dacă Dumnezeirea ar întreba omenirea: „Ce este în umanitate?,” n-ar întreba paternitatea, ci maternitatea! Deci femeia joacă un rol primordial în ceea ce priveşte creaţia lui Dumnezeu, bărbat şi femeie.

Putem noi oare să desprindem o Taină atât de importantă de cuvintele Mântuitorului: „Fără de Mine nu puteţi face nimic” (Ioan 15,5)? Acestea sunt cuvinte dumnezeieşti şi tot ce a spus Hristos este adevărat.

Lumea creştină, dacă ar fi atentă numai la aceste cuvinte, ar fi mult mai controlată şi s-ar descoperi mai repede ori valorile, ori defectele. Pentru că El este Viţa si noi suntem mlădiţele (Ioan 15, 5). Poate mlădiţa să rodească ceva fără Viţă?

Maica Domnului reprezintă neamul omenesc. Femeia nu trebuie văzută ca o roabă. Pentru că deşi citim în Apostolul de la Taina Cununiei că femeia trebuie să se supună bărbatului (Efes 5, 22), acesta din urmă trebuie să fie atent, că i se spune, tot în acelaşi Apostol, că trebuie să o iubească (Efes 5,25-28). Dacă nu o iubeşte, soţia nu o să-l asculte. Bărbatul, dacă nu asimilează acest cuvânt, se face răspunzător de îndărătnicia femeii. Deci trebuie să o iubească cu orice chip (Col 3,18).

în căsnicie se intră prin foarte multe transformări şi lucruri neprevăzute, datorită marilor intimităţi: naştere de copii, care nu se face numai citind cum se face, ci se naşte în modul cel mai normal de către toate femeile, fie împărăteasă, fie femeie de rând. Cuvântul femeie trebuie, cu orice chip, mult mai respectat, pentru că, vă repet, cuvântul femeie înseamnă „împărăteasă dăruitoare” şi dăruire este toată Scriptura.

în ce priveşte idealurile soţul şi soţia trebuie să fie: „cu el totdeauna, ca el totdeauna” (I Cor 11,11). Dar în ceea ce priveşte preocupările, fiecare are îndeletnicirea lui. Dacă este iubire lucrurile se rezolvă de la sine: se uită unul la altul şi ştiu ce au de făcut.

Atunci când se spune că femeia este grozav de valoroasă în creaţia lui Dumnezeu, asta nu înseamnă că bărbatul nu este nimic. Pentru că supunerea, în sine, înseamnă mântuirea în sine. Femeia nu se supune pentru că este miloagă, ci se supune ca să întregească armonia lucrurilor. Ea este cea care face efortul cel mai mare pentru ca bărbatul să-i fie cap, din momentul în care îl iubeşte. Şi atunci femeia ce este, dacă bărbatul este cap? Unde este situată faţă de cap? Dacă bărbatul este capul, femeia este inima. Trebuie să se supună unul faţă de altul (Efes 5, 21); fiindcă sunt foarte dese situaţiile în care bărbatul o întreabă şi-şi ascultă femeia (I Cor 7, 4). Ei trebuie să se iubească. Dacă nu se iubesc, relaţia dintre soţi este numai o ordinară gâlceavă.

Dacă bărbatul este cap, femeia este inima! Şi inima este mai mult decât orice, este adâncul cel mai adânc al fiinţei omeneşti, este chiar locul unde Dumnezeu Şi-a făcut locaş (Ioan 14, 23). Şi dacă ea este inima, e şi el inimă, fiindcă iubirea armonizează căsnicia.

Iubirea răspunde la toate întrebările: iubirea aduce prunci, care dau valoare nemaipomenită căsniciei – zâmbetul lor – şi creează unitate nezdruncinată familiei. Dar, vă repet, naşterea de prunci nu este scop căsniciei, este o consecinţă. Scopul este stimularea reciprocă spre mântuire.

1 „Scopul cununiei în Hristos este ca oamenii să ajungă la dragostea deplină, jertfitoare, să-şi taie  voia lor şi de acolo să ajungă la Dumnezeu. Toţi care încep viaţa duhovnicească prin ignorarea legii lui Dumnezeu eşuează în cele ale credinţei. Au venit la mine un bărbat cu soţia lui – erau certaţi – şi era limpede că unul era mai vinovat decât celălalt. Am întrebat-o pe soţie: «Cât la sută crezi că eşti de vină?» A răspuns: «Doar cinci la sută. Dar soţul meu este nouăzeci şi cinci la sută vinovat». Şi i-am zis: «Atunci îndreaptă acel cinci la sută şi să vedem dacă celelalte nouăzeci şi cinci la sută mai rămân!» Nu demult a venit la mine un tânăr care avusese un conflict cu soţia sa. Iar ei au doi copii. Şi eu i-am spus: „Smereşte-te şi atunci vom scăpa de tragica năruire a familiei. Iar copiii mici vor scăpa de tragica formă a vieţii copiilor cărora li s-au despărţit părinţii.”

Cu prilejul unei plimbări pe străzile Moscovei, am trecut pe lângă o casă prin ale cărei ferestre răzbăteau strigătele unor oameni care se certau. în legătură cu acest fapt, fratele meu Nicolae m-a făcut atent spunând:

–  Tu ştii cum încep toate certurile şi conflictele într-o familie?

–  Cum? Trebuie să spui doar: „Cine sunt eu aici? ” şi apoi să izbeşti cu pumnul în masă” Părintele Sofronie Saharov

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s