BĂRBATUL şi FEMEIA la Sf Ioan Gură de Aur

ioan-gura-de-aur1

Din “Cuvinte alese”

SFÂNTUL IOAN GURA DE AUR


EDITURA REINTREGIREA
ALBA-IULIA
2002

Rugaţi-vă împreună, duceţi-vă, fiecare, cum se cuvine, la biserică; bărbatul să ceară femeii să-i împărtăşească tot ceea ce s-a grăit sau s-a citit în faţa ei şi femeia, de asemenea, bărbatului.

Să nu ţinem decât la un lucru: depărtarea oricărui temei de întristare, aşezarea în casa noastră a unei păci desăvârşite, ca astfel femeia să închine bărbatului toată grija ei, iar bărbatul să se destăinuie ei, după alergăturile şi necazurile de afară, ca într-un adăpost, ca acolo să găsească aproape de ea, mângâierile dorite.

Femeia  dacă a  fost bărbatului  ca ajutor să-i  fie,  ca îndemnurile ei să-i îngăduie a face faţă relelor care-l ameninţă. Dacă ea-i virtuoasă şi blajină, nu numai că va aduce bărbatului ei mângâierea tovărăşiei ei, ci, în orice împrejurare, îi va fi de un mare sprijin. Ca un pilot îndemânatic, ea va preface în înseninare, prin dibăcia înţelepciunii ei, furtunile sufletului – şi înţelepciunea ei va fi izvor de întărire.

„Femei, fiţi supuse bărbaţilor voştri, cum se cuvine, în Domnul…” adică din pricina lui Dumnezeu. Pe voi -zice apostolul – vă împodobeşte această supunere nu către un stăpân, ci în supunerea care-şi are singurul temei în fire, în rânduiala cea de la Dumnezeu. „Bărbaţi, iubiţi-vă femeile voastre şi nu vă porniţi împotrivă-le!…”

Vedeţi, aşadar, cum au fost arătate deopotrivă, îndatoririle şi ale unora şi-ale altora. Se poate întâmpla să te tulburi cu toate că iubeşti. El zice aşadar: „Nu vă certaţi” – nimic nu-i mai supărător decât certurile dintre bărbat şi femeie, căci mai supărătoare între toate sunt certurile între cei ce se iubesc. Este o stare de mare amărăciune a te lupta, ca să zic aşa, cu  unul   din   mădularele   propriei   tale   fiinţe.

Datoria bărbaţilor este, aşadar, de a iubi, aceea a nevestelor de a asculta. Dacă fiecare săvârşeşte ceea ce-i dator, atunci înţelegerea e de piatră. Iubirea face pe femeie iubitoare, ascultarea face pe bărbat mai blajin. Băgaţi de seamă că-i după fire, ca unul să iubească şi altul să asculte. Când cel ce îndrumă iubeşte pe cel ce primeşte îndrumarea, totul este în ordine. Dragostea nu-i cerută celui ce ascultă aşa cum este celui ce îndrumează – ceea ce i se cere este ascultarea.

Dacă  femeii   îi   este   dată   frumuseţea,   iar bărbatului dorinţa, este tocmai ca să înlesnească apariţia dragostei. Nu fiţi, aşadar, poruncitori pentru că femeia vă este supusă – şi, voi, femeilor, nu zămisliţi trufie pentru că bărbatul vă iubeşte. Nici gingăşia bărbatului nu se cade să sucească mintea nevestei, nici supunerea femeii să nu deştepte trufie în sufletul soţului

Dumnezeu v-a hărăzit pe nevasta voastră ca s-o iubiţi din ce în ce mai mult – şi el a făcut aşa, o, femeie, ca să fii iubită spre a putea purta fără trudă îndatorirea de a fi supusă.
Nu vă înspăimântaţi de această supunere. A fi supusă celui pe care-l iubeşti, nu-i lucru greu. Iar voi, nu vă temeţi să iubiţi, căci aceea pe care o iubiţi, vă este supusă, împreună petrecerea nu s-ar fi putut săvârşi altfel, voi aţi primit de la fire împuternicirea trebuitoare, primiţi, aşadar, legătura pe care o porunceşte dragostea.

Viaţa acestei lumi este alcătuită din două loturi: treburile obşteşti şi treburile casnice. Dumnezeu a făcut două părţi: femeii i-a dat îndrumarea casei, bărbatului, toate   treburile   Statului,  cele   privitoare   le   negustorie, judecăţile, treburile militare şi celelalte ranguri obşteşti. Femeia nu poate mânui arma – ea poate să ţină şi să chivernisească aşa cum se cuvine toate cele casnice. Ea nu-şi   poate   da   întotdeauna   părerea   într-o   problemă obştească, – ci numai în cămin, unde, de atâtea ori este mai bună decât bărbatul. Ea nu poate îndruma cum se cuvine treburile Statului, dar poate creşte, cuviincios, copiii. Poate vedea preluările servitorilor, le poate supraveghea treaba, dând bărbatului toată liniştea, despovărându-i de orice grijă dinlăuntru, – poate avea grija cămării, pregătirea meselor, întreţinerea veşmintelor şi toate celelalte treburi de care nu se cade a se îndeletnici bărbatul, încă un semn al înţelepciunii şi-a orânduirii dumnezeieşti este şi acesta că acela care-i în stare de a face lucrările însemnate, să nu ie   poată   face   pe   cele   mai   mici,   în   care   se   arată neîndemânatic, ca, în felul acesta, femeia să aibă un rost însemnat.

Dacă Dumnezeu l-ar fi făcut pe bărbat îndemânatic în toate aspectele vieţii, femeia ar fi fost marginalizată. Dimpotrivă, dacă ar fi dat îndemânare femeilor la treburile cele mai însemnate şi mai folositoare, le-ar fi făcut să se trufească. Cugetând a întemeia pacea şi păstrând fiecăruia locul cuvenit, el a făcut din viaţa noastră o armonie, dând fiecăruia ce-i este de folos.

Bărbatul care-şi petrece cea mai mare parte din timp în viaţa publică, este prins de treburile obştei. Femeia, stând   la   ea   acasă,   ca   într-o   şcoală   a   înţelepciunii, reculegându-se  în  ea însăşi,  are  putinţa  să  se  dedea rugăciunii, citirilor pioase şi alte înţelepte îndeletniciri. După cum cei ce sălăşluiesc în pustie, nu sunt tulburaţi de nimeni, tot asemenea femeia, trăind mereu în cămin, se poate bucura de o pace fără sfârşit. Ea poate aşadar, să săvârşească, pe socoteala ei, înţelepciunea.

Poate, când bărbatul vine tulburat, să-l potolească, să-i aducă liniştea, să-i depărteze din suflet grijile cele închipuite, cugetele de mânie, şi să-l trimită iarăşi la treburile lui despovărat de cele rele – ducând cu el cele bune câştigate acasă. Nimeni nu are o putere mai mare întru a desăvârşi un bărbat şi a-i mlădia  sufletul   cum  vrea,  decât  o  femeie  pioasă  şi înţeleaptă. Asemenea, de la nimeni altul: stăpân, judecător, nu va primi mustrări sau sfaturi cu bunăvoinţă un bărbat, ca de la femeia lui; va fi pentru el chiar o plăcere să fie mustrat de ea, din pricina iubirii pe care el o are pentru aceea care-l sfătuieşte. Aş putea arăta mulţi bărbaţi, aspri şi neprimitori de mustrări, care au fost, în felul acesta, mult îmbunătăţiţi de soţiile lor.

Femeia, care împarte cu bărbatul ei şi masa şi patul, care-i mama copiilor lor, care ştie treburile cele văzute şi cele tainice ale lui şi toate celelalte, care-i este alături întru toate, care ţine de el ca trupul de cap, dacă-i înţeleaptă şi ştie cum să se poarte, va veghea mult mai bine şi mai folositor decât oricine ar fi, asupra tovarăşului vieţii ei. Poftesc pe femei la o asemenea lucrare – să fie bărbaţilor lor bune sfătuitoare…

Acest articol a fost publicat în Bărbat/Femeie, Sf.Ioan Gură de Aur, Soţ/Soţie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la BĂRBATUL şi FEMEIA la Sf Ioan Gură de Aur

 1. un calin - tm zice:

  De ce oare s-au schimbat asa comportamentul si intelegerea oamenilor de când au fost rostite vorbele astea si pâna astazi !?

  Doamne, ajuta!

 2. loredana zice:

  Cu toate ca sunt crestina, nu accept asa ceva….nu sunt trufasa dar am vazut atatea exemple care dovedeau ca o femeie este mult mai puternica decat un barbat….o femeie poate rade atunci cand e suparata si o napadesc lacrimile cand e fericita. Barbatii nu suporta nici macar o banala nevralgie dentara, dar cate si cate femei dau nastere copiiilor in crunte dureri. samd

 3. Cristina zice:

  Cam asa simt si inteleg si eu casatoria; pacat insa ca in ziua de azi e cam greu de realizat (barbatii nu se ajung cu banii si femeile trebuie sa munceasca). Insa cred ca ele pot gasi ceva de lucru acasa, mai feminin si care sa impace si firescul lucrurilor. E foarte frumos ca cineva sa poata trai asa cum ii este datul de la Dumnezeu. E asa frumos cand citesc si asa mult ma face sa vreau si eu mai repede un sot!
  Dumnezeu e cheia tuturor povestilor frumoase de iubire, in special a celor care duc la intemeierea de familii evlavioase ! Si, Doamne, inca exista asa ceva pe pamant, slava Tie !

  Doamne ajuta !

 4. mihaela popica zice:

  tot mai multe femei isi doresc sa se intoarca la menirea femeii:mama si sotie.Sa stea sa ingijeasca de copii,de casa,de barbat,DAR…barbatul sa tina casa!Ori in vremurile noastre,multe femie tin si casa.Eu,impreuna cu colegele de serviciu chiar am avut o astfel de dic\scutie,chiar ne-am dori sa fim femei adevarate,placute Domnului.Cu sarcinile primordiale ale unei femei,de unde reiese si bunatatea si feminitatea.Cand te asteapta acasa o femeie curata,zambitoare,cu copiii hraniti si educati,cu casa curata ,poti oare sa fii insensibil,ca barbat?Dar cand sotia ajunge dupa tine,cu 10 plase in maini,nervoasa si stresata de ceea ce a trait la locul de munca?ce mai vrei de la ea?
  Evolutia lumii ne-a indepartat de la valorile adevarate ale vietii si familiei.Totul este aiurea si pe dos!
  Ajuta-ne Doamne sa redevenim ceea ce ai vrut tu cu noi!

 5. un calin - tm zice:

  Asa e – draga Mihaela si draga Cristina (Crestina)! Atâta e de frumos când mergi acasa de la serviciu si te intâmpina sotia si copii zâmbitori si te imbratiseaza!
  Din pacate in ziua de astazi suntem „educati” in spiritul consumist si vrem tot timpul mai mult si mai diversificat. Cât câstiga barbatul nu e suficient ca sa ai o casa frumoasa (daca se poate mai frumoasa decât a vecinului), TV, calculator, mobila, mâncare buna, haine la moda …!
  Apare astfel „nevoia” de a câstiga mai mult => femeia se duce la serviciu (iar copii sunt crescuti de straini).

  La sfârsit – o mica gluma:
  BARBAT DE SUCCES = un barbat care câstiga mai mult decât poate sotia lui sa cheltuie
  FEMEIE DE SUCCES = o femeie care a gasit un barbat de succes

  Doamne, ajuta!

 6. Pingback: Sinaxa - Creștin Ortodox

 7. Constantin Lipoveschi zice:

  Cine a gresit dintre ADAM si EVA, care pentru neascultare au iesit de la BINE ?
  Orice lucrare care a inceput rau, se va termina si mai rau, spune romanul…
  Barbatul si Femeia au posibilitatea si datoria impacarii bune, dar de ce se intampla exact invers?
  Cautarea prea multor Drepturi si legiferarea lor (dupa 1989) aici ne-a adus: 25 milioane Avorturi in Romania ; drepturi pentru homo, lesbi, gay, transexuali etc., si chiar si adoptia de copii si legalizarea casatoriilor unisex ; silicoane industriale pentru buze, fese sani; un val de hotii fara precedent care nu se pedepsesc deloc, pedofilii, violuri, ucideri; iar biserica ortodoxa, singura sansa, deschide subscriptie obligatorie pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Acest Neam pacatos va intra in Catedrala Mantuirii Neamului si instant i se va spala orice pacat, ca la Spalatoria hainelor bisericesti, de langa Patriarhia Romana….
  Sfintele scripturi ale sfintilor si filocaliile raman pentru restul de 1 la 10.000 de oameni din aceasta tara bantuita de regele CONSUMERISMULUI importat.
  Este inca bine ca nu s-au pus sub obroc cartile sfinte, dar va veni si vremea lor…

 8. KIKI zice:

  1. Ai dreptate „loredana” (de mai sus)! Chiar vreau sa mai adaug ceva: in ziua de azi multe femei fac si gospodarie, au si serviciu si isi cresc singure copiii, ptr. ca sotii lor au plecat plictisiti in lume si au uitat de responsabilitatile lor, ceea ce nu prea se intampla si invers

  2. “Femei, fiţi supuse bărbaţilor voştri, cum se cuvine, în Domnul…” adică din pricina lui Dumnezeu. – asa scrie mai sus. ZAU ??? Pei daca ma luam dupa sotul meu (crestin – ortodox ca religie si „taur” desavarsit ca zodie) nu trebuia sa ma duc la biserica, sa tin post, sa fac copilul, sa fac schimbul de locuinta de la 2 la 3 camere, etc. Tot ce-am facut bun, am facut cu „biciul” cuvintelor mele. Eu personal prefer sa ascult (asa … pe cat pot) in primul rand de invataturile Domnului Iisus, de judecata mea pe care am primit-o de la nastere si apoi de cei din jur. Soti poti avea in viata asta si cinci, dar Judecator si Mantuitor doar UNUL!!! (Oricum am 32 de ani de casatorie).

  3.”Datoria bărbaţilor este, aşadar, de a iubi, aceea a nevestelor de a asculta…Dragostea nu-i cerută celui ce ascultă aşa cum este celui ce îndrumează – ceea ce i se cere este ascultarea.”
  HELLO! Si noi femeile suntem FIINTE UMANE!!!!!! Nu suntem ANIMALE pentru dresaj !!!! Pana si caini isi iubesc stapanii !!! Cum sa ceri femeii doar ASCULTARE???? Adica noi nu avem sentimente??? Intre sot si sotie trebuie sa fie afectiune reciproca, ca si ajutor si corectitudine. Trebuie, deasemenea, ca fiecare sa incerce sa fie atragator celuilalt. Mai avem si noi femeile si inima, si sulfet, si hormoni, ca si barbatii. Mai lasati titulatura de sclava Izaura!!! Si sincer acum : oare un barbat nu-si doreste sa fie iubit de prietena sau de sotia lui??? Oare nu vrea sa-i cucereasca inima???

  4. Parea mea este ca la inceput trebuie sa te cunosti si sa te potrivesti unul cu celalalt, apoi facute periodic rugaciuni (verbale sau pe acatiste) de buna intelegere in familie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s