Ia seama din nou la un alt Drept cu femeie şi copii! Şi acesta a reuşit să se facă bineplăcut lui Dumnezeu şi a preferat calea virtuţii, contrar tuturor celorlalţi, şi nici nunta, nici creşterea copiilor nu i-au fost piedică

din CUVINTE DE AUR III- Nunta, familia şi problemele lor

de Sfantul Ioan Gura de Aur

Editura Egumenita

Pilda lui Noe

„Noe era de cinci sute de ani când i s-au născut trei feciori: Sem, Ham şi Iafet” (Facerea 5,32). Ia seama din nou la un alt Drept cu femeie şi copii! Şi acesta a reuşit să se facă bineplăcut lui Dumnezeu şi a preferat calea virtuţii, contrar tuturor celorlalţi, şi nici nunta, nici creşterea copiilor nu i-au fost piedică (Omilie la Facere, E.P.E. 2,630, P.G. 53,182).

Trebuie să existe „legătura iubirii, sporirea evlaviei”

Zi: sunt sora lui, ca să nu cad rob la egipteni, în timp ce am plecat din Canaan, ca să scap de foamete! Aşadar, fă-te pricina salvării mele „şi pentru trecerea ta să trăiesc şi eu” (Facerea 12,13).

Cuvintele Patriarhului sunt pline de deznădejde, de teamă, din pricina nebuniei egiptenilor, dar şi pen­tru că nu-i dispăruse ameninţarea morţii. De aceea şi preferă să accepte desfrânarea femeii lui, să slujească pe bărbatul adulter prin jignirea ei, ca să scape de moarte. Chipul morţii era încă înfricoşător, nu se sfă­râmaseră încă porţile ei de aramă, nu se tocise încă bol­dul ei.

Ai văzut ce lucruri a îndrăznit bărbatul s-o sfătu­iască pe femeia lui, şi ce îndemn primeşte aceea? Nu-l refuză, nici nu se necăjeşte, ci le face pe toate încât să uite prefăcătoria.

s-o asculte bărbaţii şi femeile, şi să urmeze înţe­legerii lor, legăturii iubirii lor, evlaviei lor prisoselnice, şi să ia pildă din înţelepciunea Sarrei. Pentru că deşi a strălucit atât de mult prin frumuseţea ei la vârsta bă­trâneţii, s-a întrecut însă cu Dreptul în virtuţi. De aceea s-a şi învrednicit de o pronie dumnezeiască atât de mare şi de răsplata cerească (Omilie la Facere, 32, E.P.E. 3,370, P.G. 53,300).

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s