Astăzi greșesc eu și tu mă ierți. Mâine greșești tu și eu te iert

Împărţim visele sub acelaşi cer şi păşim pe acelaşi pământ

Cum ar fi viaţa dacă toţi oamenii ar iubi ?!

Oamenii sunt unici, irepetabili, formidabili. Sunt la fel și diferiți în același timp. Fragili şi puternici. Greu de înţeles, dar uşor de iubit. Cu trecut, prezent şi viitor. Un univers de trăiri. Paradoxal ei nu se întâlnesc întâmplător. Iar povestea fiecăruia diferă în funcţie de chipurile care au făcut parte din viaţă şi mai ales de alegerile făcute.

Unii au poveşti memorabile, demne de a deveni nemuritoare în coperţile unei cărţi. Alţii impresionează prin durerile şi deziluziile care i-au făcut mai moi sau mai abrazivi. Stâncă de piatră sau păşune plină de flori de câmp. Unii se ruşinează sau îi buşeşte râsul de alegerile făcute cândva, ori cu neputinţele omeneşti, asumate sau nu. Împărţim visele sub acelaşi cer şi păşim pe acelaşi pământ. Suflet drag, crezi că înțelegi tristețea din zâmbetul fiecaruia, furia din spatele cuvintelor oricui și fericirea din spatele lacrimilor omului ? Crezi. Dar nu e aşa. Fiecare om are taina lui. Vorbim și visăm frumos. Ne ataşăm de oameni, de locuri, de lucruri şi de momente frumoase. Muncim cu dăruire. Ascundem dureri fizice şi sufleteşti, îndoielim temeri, regrete, neîmpliniri… Redevenim empatici, prezenţi, atenţi. Plângem. Iertăm. Iubim. Păstrăm cu sfinţenie amintiri ce ne fac sufletul să vibreze. Învăţăm să dăruim. Dar cel mai mult insistăm în eroare. Compromisuri. Șah-mat ! O simplă privire tăioasă poate ucide încrederea, o mângâiere cumpărată poate durea mai tare decât o lovitură, simple cuvinte goale pot răni mai mult decât un pumnal, iar indiferenţa poate fi oricând o eutanasiere lentă.

Lipim şi dezlipim etichete pe oameni. Tragem pe unii sau pe alţii de mânecă încercând să schimbăm păreri. Ne consumăm energia preocupându-ne de ceea ce gândesc alţii despre noi. Acumulăm frustrări, ne încărcăm sufletele cu griji inutile şi ne alimentăm imaginaţia cu tot felul de închipuriri. Ne îmbolnăvim pentru că ne stresăm prea mult şi uităm să fim fericiţi. Datul cu părerea despre orice, oricând, oriunde, încurajat de mass-media devine o a doua fire a omului mic. Prejudecăţi. Utopii. După ce malaxorul vieţii ne frămână bine, uneori și cea mai amărâtă bucățică de pâine ți se pare cea mai dulce. Mai ales după ce viața ți-a dat jos „ochelarii de cal”, acele apărătoare care nu îţi permit să vezi lateral ceea ce ar trebui: suferinţele şi nevoile celor de lângă noi, frumosul din jurul nostru, binele şi intenţiile bune, şansele care ni se acordă, oamenii care merg alături de noi, natura. Astăzi greșesc eu și tu mă ierți. Mâine greșești tu și eu te iert. Poimâine greșim amândoi și alții ne iartă și tot așa. Și deasupra tuturor și în noi adie Duhul Sfânt în Lumină lină. Ne emoţionează orice este frumos, o floare, o melodie, un zâmbet, vocea unui copil, tandreţea unui bătrân, amintirea cuiva drag…

Ai adus ceva frumos și bun pe lume ? Ai făcut pe cineva fericit astăzi ? Iubești sau urăști ? Acționezi sau ești indiferent ? Înțelegi fără explicații ? Crezi fără să vezi ? Auzi fără cuvinte ? Vezi cu ochii închiși ? Simți fără atingeri ? Când te uiţi în oglină ce vezi ?! Când viața îți rupe paginile viselor, râzi de mulțimea viselor ce apar după. Sufletul nu este limitat la un număr fix de iubiri. Nu rămâne într-o baltă de pierzanie. Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu îmi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăț câte ceva de la fiecare. Și Doamne, ce minune este viața ! Mai ales după ce îți tragi sufletul că ai alergat de tine ca să te întâlnești cu Tine…

Am să iubesc până la sfârșitul lumii. Iar sfârșitul lumii e sfârșitul meu. Când am murit, lumea mea s-a sfârșit. Așadar se cuvine să mă preocupe sfârșitul meu, nu sfârșitul lumii. A semnat cineva vreun contract că trăiește 70 sau 80 de ani ?! Oricând povestea vieții noastre se poate încheia, brusc sau lin. “Apocalipsele” contemporane sunt în mintea și în inima mea, când urăsc, mint, invidiez, judec, etc. În mine e Raiul, în mine e iadul. În mine e lumina și în mine e întunericul.

Așadar, suflet drag trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima zi din viața ta. Astăzi poate fi cea mai frumoasa zi, de tine depinde ce alegi. Fii o candelă aprinsă, iar prin pilda propriei vieți fă lumea mai frumoasă în jur.

Iartă, iubește, binecuvintează ! Ești o minune !

Hrisostom Filipescu

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Astăzi greșesc eu și tu mă ierți. Mâine greșești tu și eu te iert

  1. Eugen zice:

    „Lipim şi dezlipim etichete pe oameni. Tragem pe unii sau pe alţii de mânecă încercând să schimbăm păreri. Ne consumăm energia preocupându-ne de ceea ce gândesc alţii despre noi. Acumulăm frustrări, ne încărcăm sufletele cu griji inutile şi ne alimentăm imaginaţia cu tot felul de închipuriri. Ne îmbolnăvim pentru că ne stresăm prea mult şi uităm să fim fericiţi. Datul cu părerea despre orice, oricând, oriunde, încurajat de mass-media devine o a doua fire a omului mic. Prejudecăţi. Utopii. ”

    Si de ce toate astea? Nu cumva pentru ca traim in lume, nu in manastiri sau sihastrii? Si nu cumva pentru ca lumea in care traim e o societate superficiala si periculoasa, bazata exclusiv pe imagine? Si nu este vorba de „scenarite”, pareri, prejudecati si utopii, ci de faptul ca de modul in care te vede celalalt atarna (in ultima instanta) serviciul tau, pozitia ta sociala, acceptarea sau rejectarea ta, etc. De aceea suntem inclinati sa ne preocupam excesiv de felul in care ne percep oamenii si sa incercam manipularea acelei perceptii in favoarea noastra. Este foarte usor sa critici cand esti monah in manastire, pun’te masa, scoal’te masa! N-ai grija zilei de maine, n-ai facturi de platit, n-ai servici din care sa fii concediat, n-ai teama de a nu avea ce pune pe masa familiei sau in pachetelul copiiilor, n-ai parinti batrani si bolnavi de ingrijit nici soacra de suportat, sefi de facut sluj inaintea lor si colegi de munca gata sa te sape ca sa-ti ia locul sau ca sa nu fie dati ei afara!
    Dumnezeu sa ne dea putere sa supravietuim in lumea asta ca o jungla, lume in care nu am fost intrebati daca suntem sau nu de acord sa ne nastem!

  2. Ralu Daniela zice:

    Trăiesc în lume și în acest moment sunt unde e bine să fiu. Cine mă împiedică să trăiesc în tăcerea sfântă a altarului inimii mele? Acolo există o Întâlnire pe care nu poți să o uiți, indiferent unde se află trupul tău. Este loc pentru toți sub soarele iubirii, unii luptându-se contra firii și câștigând, unii trăind în fire și pierzând. Avem chipul Tatălui, însă Asemănarea Lui se dobândește numai prin Iubire, căci din Ea avem viața. Unii oameni sunt adevărați magneți pentru că Dumnezeu se reflectă în chipul lor, așa cum Iubirea Lui ne atrage pe noi toți iubitorii treziți ai Lui. Nu poate fi decât Bucurie să ne reîntâlnim și să ne aducem aminte prin această Sfântă Părtășie că Viața e doar în și prin El. Umărul fratelui meu mă întărește să trec de toate obstacolele puse în calea iubirii perfecte. Adevărul nu are nevoie de aprobări și demonstrații de forță… El are un parfum, un sunet care pe unii îi ridică și îi face liberi, pe alții nu-i atinge pentru că percepțiile sunt viciate. Când știu câtă răbdare și câtă iertare mi s-a acordat în contul vieții, mie ce-mi rămâne de făcut referitor la lumea exterioară? Compasiunea și iertarea am simțit-o în toate fazele vieții mele… cine sunt eu , atunci, să judec pe cineva? Așa, parcă a dispărut conceptul de iertare, nu mă mai gândesc la ea… a rămas doar Iubirea! Nu există decât o singură mare eroare: credința că ești separat de Dumnezeu și de tot ce înseamnă El… te separi de El. de tine și de ceilalți… Sfânt este Planul Lui cu noi, căci din ignoranță, neștiință sau lene răsare într-o zi setea de a renunța la credințele personale… devii impersonal de iubitor, așa cum este El.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s