Liturghia e făcută ca oamenii să se împărtăşească, nu ca să nu se împărtăşească

Sfânta Împărtăşanie e ajutor, nu merit

Cel care vrea să se împărtăşească în fiecare duminică la Sfânta Liturghie trebuie să ducă o viaţă corectă, nu trebuie să se pregătească în mod special pentru asta, pentru că împărtăşirea cu Sfintele Taine nu-i o recompensă, ci e un ajutor. Şi atunci, dacă duci o viaţă corectă, te poţi împărtăşi, cu binecuvântarea duhovnicului, de câte ori vrei să te împărtăşeşti sau de câte ori îţi dă duhovnicul voie să te împărtăşeşti. Liturghia e făcută ca oamenii să se împărtăşească, nu ca să nu se împărtăşească.

(Arhimandrit Teofil PârâianDin ospăţul credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor, Editura Mitropolia Olteniei, Craiova, 2007, pg. 84-85)

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Liturghia e făcută ca oamenii să se împărtăşească, nu ca să nu se împărtăşească

 1. adorcristy zice:

  Reblogged this on Parintele Teofil Paraian.

 2. Eugen zice:

  Părintele Teofil, Dumnezeu să-l odihnească, este foarte contestat, atât pentru acest laxism al său în ce priveşte Sf.Împărtăşanie, cât şi în alte privinţe.
  Există o sumedenie de Sf.Părinţi şi Scriitori Bisericeşti sau de părinţi îmbunătăţiţi pe care noi îi preţuim ca Stâlpi ai Ortodoxiei (pr.Ilie Cleopa, pr.Adrian Făgeţeanu, pr.Arsenie Papacioc, pr.Iustin Pârvu, etc.) care manifestau acrivie duhovnicească extremă când venea vorba despre Împărtăşanie!
  De aceea, până la urma urmei, tot ce contează este ascultarea faţă de părintele duhovnic al fiecăruia. Pentru că nimeni n-o să aibă tupeul să vină cu cărţi de-ale sfinţilor ca sa îi demonstreze duhovnicului său că se înşeală, fie că este adept al unei dese sau al unei rare Împărtăşanii!
  Aşa că, despre ce vorbim noi aici?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s