De ce a cazut Adam din rai unde avea de toate? El nu avea ceva: nu iubea. Adam nu si-a iubit femeia

copacul

din „Nimeni nu a grait ca OMUL ACESTA”Pr Ion Buga, pag 439

De ce a cazut Adam din rai unde avea de toate? El nu avea ceva: nu iubea. Adam nu si-a iubit femeia. De aceea raiul nu exista in afara iubirii. Ba mai mult, cand ajunge iubirea in iad, acesta dispare si se face rai. Si cand nu este iubire in rai, se face raiul iad. Aceasta este marea taina.

Adam nu i-a spus niciodata femeii lui ca o iubeste. Ea l-a iubit pe el. Se spune ca l-a iubit acolo, cand gustand din mar si vazand ea ca este frumos marul, si ca da cunoastere i-a dat si lui; din iubire i-a dat, caci daca nu l-ar fi iubit, daca nu l-ar fi pretuit, nu ar fi dorit sa guste si el din ceea ce descoperise – poate pe o cale gresita – nu i-ar fi dat. Ce a intreptat calea aceea gresita a fost iubirea. Iubirea care – spune Sf Pavel – nu cade niciodata.

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la De ce a cazut Adam din rai unde avea de toate? El nu avea ceva: nu iubea. Adam nu si-a iubit femeia

 1. De ce Eva iubea pe Adam , iar Adam nu iubea pe Eva. Dumnezeu a făcut pe Eva ca să-l iubească pe Adam de la început? Iar dacă ea a făcut toul din iubire, cum mai putea păcătui?

 2. iubire zice:

  Şi cum ar fi putut sta Adam in Rai până la cădere, dacă nu ar fi iubit şi femeia?

 3. Eugen zice:

  Părintele Ion Buga, când a facut această afirmaţie în scris (deci care poate sminti mii de oameni) ar fi trebuit să dea şi citatul biblic şi interpretarea Sfinţilor Părinţi. Altfel, opinia sfinţiei sale este egală cu a oricărui comentator de pe acest blog: adică o concluzie omenească, nu o inspiraţie divină!
  Părerea mea este că Adam a iubit-o pe Eva chiar mai mult decât pe Dumnezeu, de aceea a şi mers pe oferta ei, nu pe porunca interdicţiei divine! Acesta a fost păcatul lui Adam. Iar păcatul Evei este că a ascultat de diavol, nu de soţul ei…
  Doamne, cât de simple sunt lucrurile Tale şi ce complicate ne place nouă să le facem!

 4. iubire zice:

  Poate cineva să iubească dacă nu iubeşte mai întâi pe Dumnezeu?

 5. Eugen zice:

  Da, poate să iubească, pentru că iubirea însăşi este o fărâmă, o rază din Iubirea Dumnezeiască.
  Totuşi, dacă nu-L iubeşte mai întâi pe Dumnezeu, acea iubire fie nu va cunoaşte desăvârşirea, fie se va stinge sub valurile vieţii…

 6. iubire zice:

  Într-o predică, un preot foarte drag mie, spunea că în clipa în care omul este zămislit, omul vede chipul lui Dumnezeu, se îndrăgosteşte de El şi va tânji toată viaţa după El. Asta ar înseamnă că, măcar, puţin şi omul tot iubeşte mereu?

 7. Eugen zice:

  Deşi tânjind după Chipul lui Dumnezeu, până ce nu va cunoaşte Iubirea Desăvârşită a lui Hristos, omul va iubi puţin, pătimaş şi nedesăvârşit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s