Vreau să curăţesc nunta şi s-o readuc la nobleţea care-i este caracteristică, pentru a închide gura ereticilor

Din  „Viata spirituala in cetate”
De Paul Evdokimov
Editura Nemira 2010

HARUL TAINEI NUNŢII, POTRIVIT TRADIŢIEI ORTODOXE

„Ca pecete pe sânul tău mă poartă… că iubirea ca moartea e de tare… flacăra ei ca flacăra focului arzător al Domnului”[Cantarea Cantarilor]. Astfel slăveşte Cântarea Cântărilor dragostea omenească, care îşi are originea în Dumnezeu şi este de aceeaşi natură cu dragostea dumnezeiască, căci se aprinde de la flacăra acesteia, iar limbile de foc fac din ea o Cincizecime nupţială. Monahul converteşte erosul, dragostea conjugală operează transfigurarea lui, deschizându-l către dragostea dumnezeiască.

Dragostea a fost profanată înainte de a se şti măcar ce este; nicăieri altundeva nu există atâtea minciuni şi atâta ipocrizie, când dragostea este tocmai setea cea mai adâncă de adevăr, vocea însăşi a fiinţei.

Sfântul Ioan Gură de Aur se ridică cu tărie împotriva unei astfel de stări, spunând: „Darul lui Dumnezeu a fost acoperit de ocară până la rădăcină. Să-l curăţim, aşadar. Vreau să curăţesc nunta şi s-o readuc la nobleţea care-i este caracteristică, pentru a închide gura ereticilor„[Douasprezece omilii la Coloseni].

Singurul remediu eficace împo¬triva desfrânării, mai spune el, şi sursa adevăratei castităţi este magnus amor[Omilia 33, 6 la 1 Corinteni], şi ne dă această formulă magnifică: „Nunta este taina dragostei„[Omilia la 1 Corinteni 7, 39].

„Ascultaţi ce spune Sfânta Biserică: „Hai, iubitul meu, la câmp, hai la ţară să petrecem, mâine hai la vie să vedem dacă a dat viţa de vie…”. Iată secerişul Bisericii, care umple cu roadă bogată a nunţii hambarele lumii, şi teascurile Domnului Iisus pline de rodul viţei împreunate cu ulmul, acolo unde este mulţimea de roade ale iubirii nupţiale”, scrie Sfântul Ambrozie [De virginit 6, 34].

Acest articol a fost publicat în Cântarea Cântărilor, Căsătorie, Paul Evdokimov. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s