În cazul întâlnirii soţilor este vorba de voinţa lor de a se uni, de soartă, sau de voia lui Dumnezeu?

din “CATEHEZE – Sfanta Taina a Casatoriei
Parintele Gamaliel Sima

Întrebare (Ana): În cazul întâlnirii soţilor este vorba de voinţa lor de a se uni, de soartă, sau de voia lui Dumnezeu?

Răspuns: Nu răsare şi nici nu se usucă un fir de iarbă fără voia lui Dumnezeu, nu se uneşte nici-un bărbat cu femeia sa fără îngăduinţa lui Dumnezeu.

Părintele nostru Adrian Făgeţeanu spunea că, să n-aibă soţii vreodată mândria şi să zică: „eu te-am ales pe tine -zice unul – ba nu, eu te-am ales pe tine – zice celălalt”. Dânsul a întâlnit un astfel de caz.

În continuare, părintele aduce în discuţie un fragment biblic în care este vorba de alegerea unei familii sfinte, Isaac şi Rebeca, atunci când nu prin alegere personală s-a încheiat căsătoria, ci a trimis o slugă, pe Eliazar, în ţinuturile neamurilor lui ca să-i aleagă o mireasă. Dar Eliazar s-a rugat la Dumnezeu: „Doamne, prima fecioară care vine să scoată apă din această fîn-tână, aceea să fie aleasa”.

Şi Dumnezeu i-a trimis-o pe Rebeca. Aceasta era cea mai bună variantă propusă de Dumnezeu şi nu o predestinaţie, ci cea mai bună partidă pentru Isaac şi care corespundea planurilor lui Dumnezeu de mântuire a lumii. Isaac avea libertatea să o respingă, de nu i-ar fi plăcut. Dar, dacă Isaac nu s-ar fi smerit până la a se încredinţa şi slugii lui, iar Eliazar – la rândul lui – nu s-ar fi smerit, de asemenea, cerând ajutorul lui Dumnezeu, i-ar fi adus lui Isaac o tută, o slută, cine ştie ce i-ar fi adus, şi e posibil ca Isaac să o fi acceptat! Dar atunci n-ar mai fi scris în Biblie de ei, căci câte alegeri proaste nu fac oamenii, dar nu scrie în Scriptură de ei, tocmai pentru că nu este după voia lui Dumnezeu.

Tocmai de aceea i-a ales Dumnezeu pe Isaac şi pe Rebeca să împlinească planul Lui. Citiţi şi vedeţi, pentru că smerenia lor a fost una aleasă, deosebită.

Ţine, într-adevăr, de o alegere a lui Dumnezeu, dar să nu vă duceţi vreodată cu gândul la soartă ca la un destin implacabil – asta mi-a fost soarta şi mă împac cu ea – nu, pentru că dacă ceri de la Dumnezeu un om împreună cu care să te mântuieşti, Dumnezeu îţi dăruieşte pe cineva care îţi este complementar ţie, corespunzător stării şi nivelului duhovnicesc pe care te afli tu. Pentru că, dacă ai să te duci la discotecă, ai să găseşti o fată de la discotecă, un băiat de la discotecă, dacă te duci la biserică, ai să găseşti un băiat sau o fată de la biserică. Aveţi grijă acum, să nu vă faceţi ocheade prin biserică în timpul desfăşurării slujbelor…

Acest articol a fost publicat în Cateheze, Soţ/Soţie, Voia lui Dumnezeu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s