Sfinţii Andronic şi Iunia

Din „Căsătoria , cale spre sfinţenie”
Ed. Sophia 2001


17 Mai
Roma şi Pannonia, sec. I

    Aceştia au fost doi soţi propovăduitori, împreună-lucrători cu Sfântul Pavel şi făcători de minuni. Ei sunt pomeniţi de Sfântul Pavel în Epistola sa către Romani: Spuneţi închinăciune lui Andronic şi Iuniei, rudelor mele şi soţilor mei întru robie, care sunt vestiţi între apostoli, care şi mai înainte de mine au fost întru Hristos (Rom. 16,7).

Tâlcuind acest verset către romani, Sfântul Ioan Gură de Aur zice:

„Aceasta arată de asemenea ca o laudă; iar ceea ce urmează e încă şi mai mult astfel. Şi cum anume? Şi soţilor mei întru robie. Căci această măreaţă vestire este cununa cea mai mare… Dar acest bărbat (adică Sfântul Pavel) a fost necontenit în mijlocul vrăşmaşilor, văzând suliţe din toate părţile şi săbii ascuţite şi oşti şi războaie. Şi întrucât e cu putinţă ca pe atunci Andronic şi Iunia să fi împărţit cu el mulţime de primejdii, îi numeşte <<soţi întru robie>>…

Apoi şi altă laudă le aduce: care sunt vestiţi între apostoli. Dar socotiţi ce mare laudă este aceasta – a fi numit între cei mai vestiţi dintre apostoli! Dar erau vestiţi din pricina faptelor şi desăvârşirilor lor.

O, ce mare e întelepciunea acestei femei, spre a fi socotită vrednică a fi chemată una dintre apostoli!

Sinaxarul grec spune: „Sfinţii Andronic şi Iunia, ce erau soţ  şi soţie, au fost pereche de sfinţi apostoli care prin propovăduirea lor au adus pe mulţi la credinţa creştinească. În călătoriile lor ei au dărâmat capiştile păgâneşti şi cu darul puterii facerii de minuni au tămăduit mulţime de bolnavi”.

Proloagele de la Ohrid spun că Andronic a fost unul dintre cei Şaptezeci de Apostoli, episcop călător care a slujit în întreaga Pannonie (Ungaria de azi). El şi „ajutătoarea” lui aveau şi puterea scoaterii demonilor. „Amândoi sufereau pentru Hristos, dobândind astfel îndoită cunună: a apostoliei şi a muceniciei.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Sfinţi căsătoriţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s