SFÂNTUL IOAN GURA DE AUR: Scrisoarea a 170-a

scrisorile_sf_ioan

Din „Scrisorile: Catre persoane oficiale.Catre diaconita Olimpiada. Catre alte persoane”
SFÂNTUL IOAN GURA DE AUR
Editura IBMBOR

Scrisoarea a 170-a
Către Italica
Scrisă în anul 406

Prin treburile din afara casei, ca şi prin fire, bărbatul se deosebeşte de femeie, după cum se deosebeşte şi prin lucrările pe care le face, şi prin felul în care le face.

S-a legiuit ca femeia să aibă grijă de casă, iar bărbatul să se ocupe cu treburile politice şi cu cele din piaţă. în luptele cele pentru Dumnezeu, însă, şi în ostenelile cele pentru Biserică, deosebirea aceasta dispare; aici, dimpotrivă, femeia poate duce cu mai multă tărie decât bărbatul aceste frumoase lupte şi osteneli.

Şi aceasta o arată Pavel în epistola trimisă patriei voastre, în care le laudă mult pe femei, spunându-le să se ostenească nu puţin pentru îndreptarea bărbaţilor lor şi să-i sfătuiască să facă cele ce se cuvin. De ce spun aceasta?

Ca să nu socotiţi că vă este străină îndeletnicirea cu astfel de treburi şi cu ostenelile care ajută la îndreptarea lucrurilor din Biserică, ci, atât cât vă este cu cuviinţă, să depuneţi râvna cuvenită, şi tu însăţi, şi prin altele, pentru curmarea tulburărilor şi frământărilor care au cuprins Bisericile din Răsărit.

Cu cât a ajuns mai cumplită tulburarea şi mai grea furtuna, cu atât va fi mai mare răsplata voastră pentru că ati preferat să faceţi şi să suferiţi totul spre a readuce pacea, care a fost răvăşită, şi a pune toate cele tulburate în rânduiala cuvenită.

Acest articol a fost publicat în Bărbat/Femeie, Sf.Ioan Gură de Aur. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s