Căci acelea au călcat în picioare cu bărbăție pe vrăjmași și patimile trupului, iar noi, vai mie, ne-am arătat călcare patimilor și vrăjmașilor

Traducere și adaptare: Laura Enache
Sursa:

Oare ce scuză vom afla noi, cei cinstiți cu vigoarea bărbătească și aflați mai molatici decât femeile? Oare nu este vrednic de râs și de mare rușine, când în zilele de război, femeile fac fapte eroice și excelează în lupte, tăind rândurile dușmanilor și capetele celor de alt neam și aduc prăzi Împăratului, iar bărbații cad neputincioși, și ei, care erau și mai mult datori să exceleze în război, sunt nimiciți cu ușurință, neîmpotrivindu-se deloc dușmanilor? Oare nu este rușinea aceasta mai grea și decât moartea, că oștenii sunt prinși de dușmani, iar femeile îi zdrobesc pe aceștia? Oare nu se va întâmpla aceasta, în ziua judecății, între noi și sfintele femei și sfintele fecioare?

Căci acelea au călcat în picioare cu bărbăție pe vrăjmași și patimile trupului, iar noi, vai mie, ne-am arătat călcare patimilor și vrăjmașilor. Cine oare atunci dintre noi va îndrăzni să deschidă gura, și să spună:  am fost biruit de slăbiciunea trupului și nu am putut să stau împotriva poftei firii? Iar dacă cumva cineva ar vrea să pună înainte drept scuză slăbiciunea trupului și tirania vrăjmașului și a poftei firii, „iată”, va zice Judecătorul, „și femeile acestea, neamul mai slăbănog, fiind necăjite și ele de aceleași patimi, nu au fost biruite de plăceri, nu au fost rănite de săgețile necuvioșilor vrăjmași și cu vrednicie au fost încununate, fecioare gingașe fiind și asemenea și altele mai bătrâne și foarte înfrânate și deja au moștenit Împărăția cerurilor”.

Și cum tu îndrăznești să aduci scuză poftele firii și tirania vrăjmașului, având, ca bărbat, putere naturală, și pe aceasta trădând-o, te-ai arătat mai împuținat și mai mic decât femeile?

 

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s