Fără rugăciune omul nu trăiește, ci moare neîncetat

DSC_4210

Din STARETUL ZAHARIA DE LA LAVRA SFINTEI TREIMI – NEVOINTELE SI MINUNILE
EDITURA PLATYTERA – 2005

“Obisnuiti-va sa nu faceti nimic fara rugaciune. Chiar si atunci când esti ocupat cu munca ta obisnuita, înainte de toate cere-i binecuvântare Imparatesei Cerului. Spune înaintea Ei rugaciunea lui Iisus. Iar în timpul slujbelor, sa simti cu toata inima prezenta Domnului. El le vede pe toate, chiar si gândurile si sentimentele tale. Straduiti-va ca fiecare miscare pe care o faceti, fiecare atingere de un oarecare lucru sa o uniti cu rugaciunea. Rugaciunea naste smerenie, iar fara smerenie nu exista mântuire. Sfârsind munca, înaltati multumire lui Dumnezeu si împaratesei Cerului.

Copiii mei, chiar si atunci când urcati treptele sau le coborâti, la fiecare treapta spuneti (în gând) câte un cuvânt al rugaciunii neîncetate. Nu va binecuvântez sa umblati altfel pe trepte.

Nu spuneti rugaciunea repede – acest lucru e folositor si pentru trup-si pentru suflet.

Fiecare cuvânt sfânt este o putere creatoare. Fiecare cuvânt al rugaciunii ne apropie de Dumnezeu.

Chiar si atunci când trebuie sa spunem ceva lumesc, trebuie sa tinem rugaciunea în inima. Iar cel care nu s-a obisnuit înca sa se roage în timpul discutiei, acela macar sa-si aminteasca ca vorbeste în prezenta lui Dumnezeu. Tot ceea ce va grai si va simti el este descoperit înaintea Parintelei nostru Ceresc.

Niciodata nu trebuie sa uitam despre atotprezenta lui Dumnezeu. E pacat sa uitam.
Pentru plantarea în inima a rugaciunii neîncetate, e obligatoriu ca rugatorul sa nu vorbeasca nimic de prisos, si de asemeni sa nu viseze (fantezii), sa nu-si faca griji pe negândite, sa nu faca nimic din cele pe care le vrea, ci sa se straduiasca a împlini voia Domnului în toate.

De aceea, copiii mei, discutati cu Dumnezeu mai mult în rugaciunile savârsite în chilie. O astfel de rugaciune purifica inima, întareste mintea, ne da putere sa urmam voia lui Dumnezeu.

Iata ca v-ati adresat lui Dumnezeu folosind cuvintele binecuvântate ale sfintilor, însa, oare aici se termina totul? Nu. Dupa ce ati citit, ati spus rugaciunile, trebuie sa asteptam câteva minute în liniste, în tacerea gândurilor si în linistea simturilor sa asteptam cu inima noastra un raspuns, o îndrumare s.a.m.d.

Aceste câteva minute va vor învata foarte multe: la început trei, apoi cinci, iar apoi… o sa vedeti voi însiva, fiecaruia dupa trebuinta. Va rog si va binecuvântez sa va folositi de acest sfat. Va va întari în rugaciunea neîncetata si în renuntarea la voia proprie, si va va trezi setea de a dobândi în inima pe Duhul cel Preasfânt.

Rugaciunea este începutul vietii vesnice, este usa prin care intram în împaratia Cerurilor, este drumul care ne duce si ne uneste cu Dumnezeu. Fara rugaciune omul nu traieste, ci moare neîncetat, cu toate ca nu constientizeaza aceasta.”

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s