Virtutea e cu putinta, oricare ar fi starea cuiva

25

din ” Cuvinte alese”, Sfântul Ioan Gură de Aur

Unul straluceste în saracie, altul în bogatie.

Ilie în saracie, Avraam în bogatie.

Mergeti catre starea care vi se pare mai lesnicioasa si mai bine potrivita pentru voi. Unul straluceste în casatorie – Avraam, altul în feciorie, – Ilie.

Urmati calea pe care o vreti – si una si alta duce la cer. Unul straluceste în postire, Ioan; altul fara postire, Iov – si adaugam ca acesta avea grija unei neveste, a unor fii, a unor fiice, a unei case, si ca avea multe bogatii, iar celalalt n-avea nimic, numai un biet vesmânt aspru.

Dar ce vorbesc eu de case si de avutii, atunci când, chiar rege fiind, poti ajunge la virtute? Nicaieri nu se afla casa mai prinsa de atâtea treburi ca palatul unui rege, si iata caDavid straluci pe tron, fara ca purpura si coroana sa-l faca în stare de a fi virtuos.

Tot asa cu alt om – vreau sa zic de Moise – caruia i se daduse împuternicire asupra unui întreg popor, ceea ce facea ca starea lui sa fie înca si mai apasatoare, caci, cu cât mai mare îi era puterea, cu atât mai mari se ridicau pentru el greutatile.

Voi vedeti: oamenii s-au acoperit de slava în bogatie si în saracie, – în casatorie si în feciorie. Dimpotriva, altii s-au prapadit însurati sau feciorelnici, bogati sau saraci. A fost aceasta cu multi oameni însurati ca, de pilda,Samson pe care-l pierdu nu casatoria, ci însasi voia lui, a fost, asemenea, cu multi care au trait în feciorie, ca acele cinci fecioare neîntelepte din parabola, cu multi bogati, de pilda acela care dispretuia pe dreptul Lazar… Iar în zilele noastre multime mare de oameni se prapadesc, având starea saraciei.

Voiti acum sa vedeti pe unii care se mântuira având îndeletnicirea armelor? Iata-l pe Corneliu!… Sau pe unii care îngrijeau de treburile unei case? Iata-l pe eunucul reginei din Etiopia. Toate acestea, dovezi sunt ca, daca ne îndrumam pe noi însine bine, fie chiar bogati, nimic nu ne va prilejui caderea. Ci dimpotriva, orice cadere sau înaltare nu le aduce saracia, bogatia, tronul, ci gresita lor întrebuintare.

 

 

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s