Despre cum trebuie sa ne bucuram de Hristos

Predica din 1 iulie

din “Proloagele de la Ohrida”, Sfantul Nicolae Velimirovici”

Intru aceasta va bucurati, macar ca acum ar trebui sa fiti tristi, încercati fiind de multe feluri de ispite pentru putina vreme (I Petru 1:6).

Astfel graieste Sfîntul Petru Apostol, a carui viata a fost plina de multe feluri de ispite si dureri.

Astfel graieste barbatul care si-a lasat casa si familie si a urmat lui Hristos; care pentru dragostea lui Hristos a îndurat multe chinuri si lipsuri : foamea, setea, temnita, prigonirile din partea iudeilor de un sînge cu el, cele din partea pagînilor romani, a prorocilor mincinosi, a salbaticiei pagînilor cea de obste; si care la urma a fost rastignit pentru Hristos, dupa ce a îndurat cu bucurie toate pentru dragostea Lui.

Barbatul care a suferit în viata lui cele mai teribile încercari si chinuri pentru dragostea lui Hristos ne sfatuieste si ne îndeamna sa ne bucuram întru El, astfel încît bucuria noastra sa înghita toate suferintele si chinurile noastre, care în comparatie cu ea, trebuie socotite mici.

Dar de ce, fratilor, trebuie sa ne bucuram noi pururea în Hristos?

Noi trebuie sa ne bucuram întru El pentru ca El ne-a aratat realitatea celei mai mari si mai frumoase nadejdi a omenirii.

El ni L-a aratat noua pe Cel Unul, Atotputernic, Atotîntelept si Atotmilostiv Dumnezeu, Care ne-a daruit noua cinstea si privilegiul de a ne numi fii ai Lui.

El ne-a aratat noua viata cea nepieritoare si vesnica: viata de mii de ori mai buna si neînchipuit mai buna decît aceasta viata a noastra de pe pamînt.

El ne-a aratat noua împaratia cea duhovniceasca, împaratia îngerilor si a dreptilor, împaratia a tot binele, a luminii adevarului si dreptatii.

El ne-a aratat noua si ne-a descoperit care trebuie sa fie scopul vietii noastre pe pamînt, sensul tuturor eforturilor si luptelor noastre întru aceasta viata trecatoare.

El ne-a descoperit noua oceanul iubirii si fericirii celei ceresti, fata de care toate suferintele, chinurile si ispitele pe care le suferim în aceasta viata sînt ca niste stropi de apa murdara, care nu pot nicicum sa întineze oceanul.

O, fratilor, mare este bucuria care ne asteapta!

O, fratilor, mic este pretul pe care Domnul ni-l cere în schimbul acestei bucurii, în care se scalda îngerii si în care înoata dreptii!

Nu ni se cere decît sa împlinim cu gîndul, cuvîntul si fapta putinele si scurtele Lui porunci!

O Stapîne Doamne Iisuse Hristoase, Izvorule Tainic al Bucuriei Vietii, Cela Ce esti bucuria si slava noastra, lauda si multumirea noastra!

Pune Degetul Tau pe gurile noastre si nu lasa nici un strop de ispita a tristetii sa ne murdareasca si sa ne otraveasca pre noi,

Caci Tie se cuvine toata slava si multumita în veci,

Amin.

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s