Să pui capăt acestor presiuni și ocrotiri peste măsură și o să vezi cum copilul o să-și revină

ED89BEF4-9441-4CA9-8340-3B384D6993EC

„Un alt lucru, de asemenea vătămător pentru copii, este ocrotirea peste măsură, adică grija exagerată, neliniștea neîntemeiată și zbuciumul părinților legat de persoana copiilor.
Mamele care stau tot timpul pe capul copiilor și îi forțează, adică îi protejează peste măsură, își ratează menirea. Dimpotrivă, trebuie să lași copilul să vadă singur de mersul său. Atunci vei reuși. Când insiști, copii se împotrivesc Capătă încetineală, devin molatici și de obicei eșuează în viață. E un fel de ocrotire exagerată care le împiedică maturizarea.
Acum câteva zile a venit la mine o mamă disperată din pricina eșecurilor continue ale fiului ei la examenul de admitere la facultate. Premiant în facultate, premiant în școala primară, premiant în liceu. Ulterior (numai) eșecuri, dezinteres și (alte reacții) ciudate.
-Tu ești de vină, îi spun mamei. Și mai ești și cu studii. Ce ar putea să facă bietul copil? Presiuni, presiuni și iar presiuni în toți anii aceștia: să fii primul, să nu ne faci de râs, să ajungi cineva în societate. Acum dă cu piciorul la toate, nu mai vrea nimic. Să pui capăt acestor presiuni și ocrotiri peste măsură și o să vezi cum copilul o să-și revină. Va merge mai departe dacă e lăsat liber . ” Sfântul Porfirie Kavsokalyvitul – Sfaturi despre creșterea și educarea copiilor

 

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s