Aşa că nici în acelea ea nu este inferioară şi nici în cele duhovniceşti

Din „Tâlcuiri la Epistola a doua către Timotei, Epistola către Tit, Epistola către Filimon ale Sfântului Apostol Pavel”
Editura Nemira, 2005

„Îmbrăţişează, zice, pe Priscila şi pe Acvila.” Aceştia sunt aceia pe care necontenit îi pomeneşte şi la care a fost găzduit, cei ce-l luaseră cu ei pe Apollo. O pune pe femeie înainte, mi se pare, ca fiind mai însemnată şi mai vrednică de credinţă, căci şi dânsa îl primise pe Apollo, deşi a făcut aceasta fără nici un interes.

Sileşte-te să vii mai înainte de începutul iernii. Te îmbrăţişează Eubul şi Pudenţiu, şi Linos, şi Claudia şi fraţii toţi. (4, 21) Despre acest Linos istorisesc unii că ar fi fost al doilea episcop al Bisericii romanilor, după Petru. „Şi Linos, zice, şi Claudia.” Ai văzut cum pe atunci erau şi femei înfocate şi aprinse în credinţă? Precum de pildă: Priscila sau precum această Claudia, deja, răstignite, deja aranjate în ordine de bătaie? Dar de ce, oare, pe când erau atâţia credincioşi, pomeneşte de acestea? Sau că este învederat că aceste femei încetaseră deja cu voinţa lor de la ocupaţiile lumeşti, sau că străluceau mai mult decât altele, căci nu se puteau împiedica,  fiind femei.

De altfel, şi aceasta este a harului lui Dumnezeu, de a împiedica natura aceasta femeiască nu numai în cele pământeşti sau, mai bine zis, nici în acelea, căci nu puţin lucru este de a lua parte femeia la toată gospodărirea casei, şi fără ea nici chiar cele politice nu s-ar putea întocmi pre-cum trebuie. Dacă ar urma ca acelea de acasă să fie pline de sfadă şi tulburare, negreşit că fiecare dintre bărbaţii politici ar fi siliţi să stea acasă, iar cele ale cetăţii s-ar administra rău.

Aşa că nici în acelea ea nu este inferioară şi nici în cele duhovniceşti. Ea poate muri de mii de ori dacă ar voi. Multe s-au şi martirizat. Femeia poate a fi înţeleaptă şi a se înfrâna chiar mai mult decât bărbaţii, ca una care nu este atât de supărată de flacăra patimilor. Ea poate arăta şi cumpătare, şi seriozitate, şi sfinţenie, „fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul” (Evrei 12, 14), poate dispreţui şi averile, dacă ar voi, şi, cu un cuvânt, toate celelalte.

„De este cineva, zice, fără de prihană, bărbat al unei femei, având fii credincioşi, nu sub învinuire de desfrânare sau neascultători.” Dar, oare, de ce-l pune la mijloc pe un astfel de episcop? Voind a închide gura ereticilor care defăimau căsătoria şi ca să arate că faptul acesta nu este pângărit sau necurat, ci încă este atât de cinstit, încât cineva poate să se ridice chiar şi pe tronul sfânt fiind căsătorit; în acelaşi timp, îi biciuieşte şi pe cei desfrânaţi, şi nu permite ca să se încredinţeze o astfel de stăpânire cuiva care are a doua căsătorie.

Căci cel ce nu mai păstrează nici o dragoste pentru memoria femeii celei dintâi, cum ar putea fi un sprijinitor bun?

Că, dacă se întâmplă ca o femeie credincioasă, care vieţuieşte cu un necredincios, să nu fie virtuoasă, hula desigur că trece la Dumnezeu; iar dacă ea este cu bună-cuviinţă şi înţeleaptă, propovăduirea câştigă slavă de la dânsa şi prin succesele ei.

Să audă femeile care vieţuiesc cu bărbaţi răi şi necredincioşi; să audă, zic, şi să se înveţe a-i aduce la evlavie prin felul lor de a se purta. Că, deşi nu vei câştiga altceva, şi nici nu-l vei putea atrage pe bărbat spre împărtăşirea dogmelor celor adevărate, cel puţin i-ai cusut gura şi nu l-ai lăsat să hulească creştinismul, iar aceasta nu e puţin lucru, ci încă foarte mare, căci se slăveşte credinţa din purtarea voastră.

Nu de aceea a fost făcută femeia — omule! — ca să fie a tuturor, în comun.

O! voi, care toate le-aţi răsturnat pe dos; care vă amestecaţi cu băieţii, ca şi cu fetele, şi care scoateţi la război pe fete, ca şi pe bărbaţi! Acesta este lucrul diavolului, care toate le confundă şi le răstoarnă pe dos, care zguduie şi răstoarnă hotarele cele puse din început, regulile pe care Dumnezeu le-a pus în natură.

Dumnezeu a dat femeii rolul de a îngriji de casă, şi bărbatului de a se îngriji de cele din afară, iar tu scobori capul la picioare, şi picioarele le ridici la cap. Înarmezi femeile, şi nu te ruşinezi?

Acest articol a fost publicat în Bărbat/Femeie, Sf.Ioan Gură de Aur. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Aşa că nici în acelea ea nu este inferioară şi nici în cele duhovniceşti

 1. Buna ziua!

  De ce se insista atat pe faptul ca rolul femeii ar fi acela de a se ingriji in casa?? Femeia a fost creata ca sa-l ajute pe Adam prin sfat si nu ca sa-i fie sluga in casa! Sclavia femeii este urmarea pacatului, urmarea sfatului rau al Evei. Insa de aceasta sclavie, din fericire, ne-a eliberat Mantuitorul! Caci ia sa ne uitam la exemplul Martei si Mariei. Marta se ingrijea de toate cele din casa si ii slujea Domnului in timp ce Maria statea la picioarele Lui si ii sorbea cuvintele, asa cum faceau barbatii din timpul ei. Si Marta suparata ca Maria nu ii ajuta, se plange Domnului de ea. Insa Domnul Iisus ii raspunde ca ea, Marta, de multe se ingrijeste, dar un singur lucru trebuie si Maria si-a luat partea ce buna! Nu a trimis-o deloc pe Maria sa se alature surorii ei in slujirea in casa asa cum „se cuvenea” unei femei! Ci dimpotriva, a laudat-o pentru ca lasa la o parte treaba gospodareasca si Il asculta. Asta faceau barbatii in acele vremuri, femeile nici nu aveau voie sa citeasca textele sacre evreiesti! Si multe femei evreice, cele din ramura ortodoxa, nu au acest drept nici in zilele noastre! Dar daca Domnul Iisus a venit sa schimbe aceste lucruri si sa elibereze femeia de sclavia ei, prin Jertfa Sa de sange, dumneavoastra de ce insistati cu aceasta idee ca femeia trebuie sa fie sluga in casa?? De ce nu le lasati si pe femei sa fie Maria, de ce le obligati mereu sa fie Marta? Unde ati vazut Dumneavoastra ca Domnul face diferente pe sex? Evreii o faceau, nu insa si Domnul!
  Si nu a fost El, Domnul, cel care a spalat picioarele ucenicilor Sai? Nu a zis ca cel care vrea sa fie mai mare peste ceilalti sa se faca pe sine mic si sa le slujeasca? De ce nu se insista mai mult pe aceste idei? Sa se faca si barbatul si femeia mici si sa-si slujeasca unul altuia, ridicandu-se astfel amandoi la demnitatea lor de oameni? Unde ati vazut dumneavoastra pe Domnul sa vorbeasca diferentiat pe sexe? Zicea mereu „fericiti cei…”. Si nicidecum „fericiti barbatii care…” si „femeile care…” cu doi „care” diferiti in functie de sexul persoanei! S-a pastrat la crestini o parte din obiceiurile evreiesti, mai ales cele care reglementau comportamentul femeii, in timp ce, cele care il priveau pe barbat, cum ar fi de exemplu circumcizia, au disparut. Cand se va renunta si la prejudecatile legate de femeie?
  Si de ce sa conduca barbatul singur cand Dumnezeu i-a creat femeie tocmai pentru ca a vazut ca are nevoie de ajutor?? Caci iata ca realitatea o demonstreaza cu prisosinta! Caci cine sunt cei care se arunca in razboaie, trafic de arme si droguri, prostitutie etc? Domnul nu a zis ca barbatul ar avea nevoie de o sluga in casa ca el sa fie astfel liber sa plece la razboi!!! Pai ia sa mai stea si barbatul pe acasa si sa faca treaba, nu ar mai avea atata timp sa faca razboaie, ar fi prea obosit! Daca tot este el cel cu forta fizica, pai ia sa si-o mai consume si in casa, ca ar sta apoi mai linistit! De ce femeia, care este mai slaba fizic, sa duca toata corvoada ca o sclava, in timp ce barbatul, care are atata putere, sa stea la taclale in loc sa-si foloseasca forta intr-un scop bun, pentru familie? Cine are mai multa forta fizica si cine vorbeste mai mult? Si de la cine au, barbatul si femeia, aceste daruri, daca nu de la Dumnezeu? Forta o are barbatul, asa ca sa si-o foloseasca, dar de vorbit vorbeste mai mult femeia, asa ca sa fie lasata sa vorbeasca! Dar fiecare sa-si foloseasca in scop bun darul, si fara ca nici unul sa faca excese! Fiecare cu darul sau de la Dumnezeu!!
  Si de unde idea ca razboiul rezervat barbatilor ar fi bun? Este rau sa trimita si femeia la razboi, caci asa nici unul nu mai urmeaza porunca Mantuitorului, de a intoarce si celalalt obraz celui care da o palma! Nu a zis niciodata Domnul „voi femeile stati sluga in casa ca barbatii sa aiba liniste si sa se poata ocupa de cele politice si sa mearga la razboi.”!! Nu! Ci El a zis, fara discriminare pe sexe, ca cel care vrea sa fie mai mare peste altii sa se faca pe sine mic si sa le slujeasca lor, ca celui care iti da o palma, sa-i intorci si celalt obraz, celui care iti ia haina, sa ii dai si camasa, celui care te obliga sa mergi o bucata de drum cu el, sa mergi doua! Iata ce fel de slujire cere Domnul!
  Apostolul Pavel il pune pe barbat cap al femeii (desi asa era si in religia ebraica, nu a adus nimic nou!) motivand ca doar Eva a fost cea care gresise si nu Adam (ceea ce oricum este fals, au gresit amandoi, poate ca mai grav Eva, dar a gresit si Adam), si ca femeia a fost creata din barbat, si nu invers, si ca atare femeia sa stea acum supusa. Aceasta este legea blestemului si a pacatului. Dar nu ne-am eliberat inca de ea? Degeaba a fost jertfa Mantuitorului? Modelul nostru feminin au ramas in continuare Eva, si nu Maica Domnului, Maria Magdalena sau Maria, sora Martei? Si oricum, pana la urma si Apostolul Pavel se corecteaza si zice ca femeia a fost creata di barbat dar si barbatul se naste din femeie si toate de la Domnul sunt, si ca in Domnul nu mai exista nici femeie, nici barbat, nici sluga, nici stapan!

  Caci daca Fecioara Maria, mama lui Iisus, in loc sa asculte de vocea ingerului, prin care i se transmitea vointa lui Dumnezeu (si a fost libera sa zica “da”, nu a fost nicidecum ceva impus!), deci daca in loc sa raspunda chemarii, ar fi dat fuga sa ceara aprobarea lui Iosif (caci femeia era supusa barbatului ei, el era capul in Legea evreiasca!), pai acum noi nu mai eram aici! Iata ce a facut vointa libera a femeii. Eva cea dintai a gresit, dar au venit alte Eve care au aratat ca femeia poate fi intelepata atunci cand asculta de vocea lui Dumnezeu cu dragoste, si ca in acest caz, este de datoria barbatului sa asculte de sfatul ei! Caci pentru asta i-a fost randuita o femeie, sa il ajute! Asa cum si femeia trebuie sa asculte de sfatul intelept al barbatului care face voia lui Dumnezeu in dragoste! In Domnul, nu mai exista nici femeie, nici barbat!

  Si va spun sincer ca, familiile in care barbatul face treaba cot la cot cu femeia in casa, sunt printre cele mai echilibrate si calme familii, caci invata fiecare respectul pentru munca celuilalt!
  Cred ca prejudecatile societatii evreiesti preluate si de primii crestini si transmise din generatie in generatie, prin „Traditie”, ar cam trebui sa inceteze. Domnul Iisus nu a invatat niciodata discriminarea pe sexe! Iar noi nu trebuie sa avem alta „Traditie” decat Cuvantul Domnului, ca Unul ce este Dumnezeu si Creatorul nostru al tuturor!

  Va multumesc,
  Adriana.

 2. Florina zice:

  Asa este, Adriana. Sunt de acord cu tot ceea ce ai scris. Din pacate extrem de putini oameni inteleg ca Hristos tocmai de aceste lucruri a eliberat femeia. Hristos a pretuit femeile mai mult decat oricine altcineva… Insa oamenii au inrobit femeia din nou…. Hristos a cautat sa ii redea aceeasi demnitate ca si barbatului pentru ca in societatea evreiasca (si nu numai) domnea patriarhatul. Femeile erau considerate inferioare, murdare si mai pacatoase prin insasi firea lor decat barbatii. Evreii mai „zelosi” recita si astazi in fiecare dimineata o rugaciune in care ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca nu s-au nascut sclavi sau femei.
  Mentalitatea patriarhala este contrara lui Dumnezeu, care ne-a facut egali. Diferentele dintre noi, care ne fac complementari, nu inseamna inegalitate. Consider ca acest tip de gandire care injoseste femeia este profund NEcrestin!
  Anumiti sfinti care au sustinut ca femeia trebuie sa se ocupe strict cu treburile casei, iar barbatul cu treburile din afara au fost cu siguranta influentati si de epoca in care au trait. Ei nu isi puteau imagina un alt mers al lucrurilor si e usor de inteles de ce : nu vazusera un alt tip de societate in afara de cel in mijlocul caruia traiau…
  Femeile, atunci cand au avut ocazia de a conduce, ocazia de a fi imparatese sau regine, s-au dovedit la fel de bune sau chiar mai bune decat barbatii – si e suficient sa citim putina istorie ca sa ne dam seama de acest lucru. Femeile pot sa fie medici extraordinari, profesoare, judecatoare, avocate, asistente, inginere, oameni de stiinta…orice. Ar fi putut fi dintotdeauna, daca li s-ar fi permis.
  Nu este normal ca o femeie sa fie tinuta in dependenta economica fata de barbat fiindca asta poate duce extrem de usor la exploatare, violenta domestica etc. Iar in cazul in care femeia nu se poate intretine singura, nu are unde sa fuga de sotul ei care i-a devenit abuzator. Astfel, atat ea, cat si copiii, vor suferi abuzuri nenumarate care ii vor traumatiza pe viata. Depedenta economica a femeii fata de barbat (atunci cand ea nu munceste, doar ingrijeste de casa si de copii) este extrem de daunatoare fiindca pune femeia intr-o situatie de teribila vulnerabilitate, iar pe barbat il ispiteste sa domine, sa abuzeze, sa profite de puterea lui.

  Intr-adevar, ai subliniat un lucru extraordinar:
  „Si va spun sincer ca, familiile in care barbatul face treaba cot la cot cu femeia in casa, sunt printre cele mai echilibrate si calme familii, caci invata fiecare respectul pentru munca celuilalt!”
  Eu, slava Domnului, am crescut intr-o astfel de familie, in care NICIODATA NU S-A PUS PROBLEMA CINE E SEFUL, CINE E CAPUL FAMILIEI. Parintii mei s-au inteles dintotdeauna bine si continua sa aiba o relatie frumoasa. Au participat impreuna si la cresterea si educatia mea, au facut mereu lucrurile impreuna, inclusive treburile casnice, s-au iubit si respectat si niciodata nu s-a pus problema vreunei „ierarhii”. Cand este dragoste, nu mai poate exista ierarhie.Familia ar trebui sa se bazeze pe dragoste si pe slujire reciproca, nu pe relatii de putere si dominare. Cand spunem femeie si barbat nu spunem supunere si dominare, ci egalitate si complementaritate.,

  Sa dea Dumnezeu ca tot mai multi oameni sa inteleaga mesajul pe care Hristos Domnul a dorit sa ni-l aduca… poate astfel ar inceta si vesnicul razboi intre cele 2 sexe…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s