SFÂNTA TAINĂ A NUNŢII

din „Credinta Sfintilor-Catehismul Bisericii Ortodoxe
Sfantul Nicolae Velimirovici
Editura Sophia – 2004

Ce este Sfânta Taină a Nunţii?
Nunta sau Cununia este Sfânta Taină prin care Duhul Sfânt uneşte într-o fiinţă pe femeia şi bărbatul creştini, care înaintea preotului declară cu hotărâre că toată viaţa se vor iubi şi vor fi credincioşi unul altuia şi care primesc binecuvântare spre naşterea şi educarea copiilor.

Cum a binecuvântat Dumnezeu prima familie?
Domnul Dumnezeu a binecuvântat în Rai pe strămoşii noştri Adam şi Eva şi le-a spus: „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul” (Facerea l, 28).

Cum este această unire dintre bărbat şi femeie în căsnicie?
Este legătura cea mai strânsă dintre toate legăturile omeneşti, căci spus este: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup”
(Facerea II, 24).

A întărit Domnul Hristos această lege veche a căsătoriei?

Da. El a repetat aceleaşi cuvinte din Vechiul Testament şi, vorbind împotriva ruperii căsătoriei, a adăugat: „Ce a împreunat Dumnezeu omul să nu despartă” (Matei XIX, 6).

A sfinţit Domnul Hristos căsătoria?

Hristos a sfinţit căsătoria prin prezenţa Sa la nunta din Cana Galileii şi prin prefacerea apei în vin la această nuntă (Ioan II).

A dat El prin aceasta un sens mai adânc căsătoriei?
Da, aşa cum apa s-a preschimbat în vin, tot astfel, prin prezenţa Sa, iubirea trupească dintre doi oameni se preface în iubire duhovnicească.

A adus Noul Testament vreo schimbare cu privire la naşterea de copii?
Naşterea de copii în vremea de dinainte de creştinism avea ca scop „umplerea pământului”, pe când căsătoria creştină are ca scop umplerea Bisericii lui Hristos pe pământ şi în cer, în concluzie – umplerea Raiului.

Are căsătoria creştină un sens simbolic mai adânc?
Are. Sfântul Apostol Pavel compară legătura căsătoriei dintre bărbat şi femeie cu unirea dintre Hristos şi Biserica Sa: „Bărbatul este capul femeii aşa cum Hristos este Capul Bisericii”. La fel cum bărbatul şi femeia devin una în căsnicie, la fel sunt una şi nedespărţiţi Hristos şi Biserica Sa.

Acest articol a fost publicat în Catehism ortodox, Sf.Nicolae Velimirovici. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s