CAPITOLUL AL PATRULEA – SOŢIA

sfantul-teofan-zavoratul.jpg

din „Mântuirea în viaţa de familie ”
Sfantul Teofan Zavoratul
Cartea Ortodoxă 2004


CAPITOLUL AL PATRULEA – SOŢIA


DESPRE ÎNDATORIRILE FEMEII CĂSĂTORITE

Mila lui Dumnezeu să fie cu Dumneavoastră!
Domnul să vă dea binecuvântare în calea pe care mergeţi. Domnul e pretutindeni şi vede toate: vede ce face omul pentru El, fiind totdeauna gata să ajute pe cei care aleargă la El după ajutor. Astfel, dacă veţi pune în inima Dumneavoastră hotărârea de a lua aminte întotdeauna la Domnul, Care este lângă Dumneavoastră şi în Dumneavoastră, îndreptându-vă toate puterile spre a plăcea Lui, cerându-i ajutorul în orice nedumerire, în orice nevoie duhovnicească, puteţi aştepta ajutor fără vreo îndoială când alergaţi la Dânsul cu credinţă.

Conştiinţa să vă fie curată întotdeauna – însă ea trebuie luminată prin Cuvântul lui Dumnezeu, altminteri ne tulbură adesea fără folos, în acest scop trebuie citită Evanghelia şi luate de acolo regulile după care trebuie să se călăuzească conştiinţa.
Sunteţi soţie, sunteţi mamă, sunteţi stăpână a casei. Toate îndatoririle soţiei, mamei, stăpânei casei sunt înfăţişate în scrierile sfinţilor Apostolii. Cercetaţi-le si apucaţi-vă să le împliniţi cu conştiinciozitate, fiindcă este îndoielnic că mântuirea se poate rândui fără împlinirea îndatoririlor pe care ni le impun poziţia socială şi ocupaţia noastră. Acestea sunt de la Dumnezeu şi se pot întoarce ori spre plăcerea Lui, dacă sunt împlinite cu credincioşie, ori spre jignirea Lui, de nu sunt împlinite.
Domnul să vă binecuvânteze. Rugaţi-vă pentru multa mea păcătoşenie nepocăită. Al vostru rugător către Dumnezeu,
Episcopul Teofan

DESPRE RUGĂCIUNEA FEMEII MĂRITATE

Mila lui Dumnezeu fie cu Dumneavoastră!
Daţi-vă osteneala să faceţi astfel: dimineaţa, la pravila de rugăciune, faceţi aşa încât să vă opriţi cu luare-aminte înaintea lui Dumnezeu. Astfel veţi fi tot restul zilei înaintea Lui, orice s-ar întâmpla să faceţi. De vă veţi rândui aşa şi veţi începe, împreună cu prorocul, să-L aveţi pururea pe Domnul înaintea Dumneavoastră (având, fireşte, simţăminte pe măsură), vă veţi ruga neîncetat, şi atunci nu vă veţi plictisi.
De la pravila de rugăciune să nu vă depărtaţi până ce se va naşte frângerea inimii însoţită de încredinţarea în voia lui Dumnezeu. Sunteţi soţie, mamă, stăpână a casei, în datoriile legate de aceasta stă mântuirea Dumneavoastră.

Citirea Evangheliei şi a Psaltirii este un lucru bun. Nu lăsaţi cărţile din mână până ce nu culegeţi din ele vreo lecţie sau regulă de viaţă.
Pace vouă! Domnul să vă binecuvânteze! Binecuvântarea Dumnezeiască fie asupra soţului şi a copiilor Dumneavoastră!
Al vostru rugător către Dumnezeu,
Episcopul Teofan

DESPRE ACEEAŞI

Întrebaţi dacă vă puteţi ruga să se facă răcoare. De ce nu ? Dar trebuie să adăugaţi: „Dar fie voia Ta, Doamne!” Si trebuie să fiţi întotdeauna gata să răbdaţi. Mult preţ are răbdarea înaintea Domnului şi stă în rând cu lacrimile. Să vă rugaţi şi pentru copii. Domnul are putere să îi îndrepte, iar de zis, mai bine să nu le ziceţi nimic, decât dacă vedeţi că sunt gata să asculte.

DESPRE ACEEAŞI

Nu pot să îmi împodobesc primele rânduri cu laude pentru Dumneavoastră. Scrieţi: „Mă rog rău, sunt leneşă la învăţat psalmi, m-am lăsat aproape de tot”. Halal progres, ce să zic!
Aceasta poate avea urmări rele: nepăsarea faţă de lucrurile lui Dumnezeu se poate preface în nărav, şi atunci adio cucernicie. Trebuie să prevenim lucrul acesta. Binevoiţi să faceţi astfel: învăţaţi psalmii când veţi avea chef, alegându-i pe cei pe care îi înţelegeţi mai bine şi care vă merg mai mult la inimă. Şi mai bine va fi dacă nu îi veţi învăţa totdeauna în întregime, ci stihurile care vă rămân mai uşor în suflet, cum ar fi: Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte, Doamne, să-mi ajuţi mie grăbeşte; nu întoarce faţa Ta de la mine; unde mă voi duce de la Duhul Tău ?, şi aşa mai departe. Spuneţi-le apoi pe dinafară întorcân-du-vă mintea spre Dumnezeu în timp ce vă faceţi treburile… Puteţi „scrie” aceste versuleţe pe orice pas pe care îl faceţi – şi veţi fi ca într-un veşmânt frumos, îmbrăcată în cuvântul lui Dumnezeu…

Dimineaţa moţăiţi, şi ca atare nu vă rugaţi, sau vă rugaţi la plesneală… Este foarte rău. Rugaţi-vă puţin, însă aşa cum trebuie, după toată rânduiala rugăciunii. Dacă întârziaţi cu trei minute acolo unde vă grăbiţi să ajungeţi, nu este mare lucru! Aşadar, rugaţi-vă neapărat aceste trei minutele dimineaţa, în atare caz, n-aveţi de ce vă apuca să citiţi rugăciuni după carte sau pe dinafară… rugaţi-vă cu propria gândire şi propriile cuvinte. Puneţi-vă în faţa lui Dumnezeu… Dumnezeu este aproape şi de Dumneavoastră, măcar că Dumneavoastră puteţi fi departe de El cu gândul şi cu simţămintele: apropiaţi-vă de El atât cu unul, cât şi cu celelalte… Dati-I mulţumită că v-a păzit în vremea somnului şi că v-a dat să vedeţi din nou lumina Sa şi să mai trăiţi o vreme… fiindcă mulţi se culcă, dar de sculat nu se mai scoală.

Cereţi de la El binecuvântare pentru treburile zilei care începe, ca să vă arate pe cele bune şi să vă ferească de cele rele… Chemaţi-o pe Maica Domnului, chemaţi pe îngerul păzitor, pe sfânta a cărui nume îl purtaţi şi pe sfinţii toţi…
Rugaţi-vă pentru mama, fratele, rudele şi cunoscuţii voştri; pomeniţi-i şi pe cei adormiţi. După aceea, încredinţându-vă voii lui Dumnezeu, mergeţi la treburile pe care le aveţi, străduindu-vă în tot chipul să nu uitaţi că înaintea feţei lui Dumnezeu umblaţi…
Faceţi toate acestea cu minte adunată şi cu simţire nerăspândită: rugăciunea Dumneavoastră va fi atunci adevărată, iar conştiinţa nu vă va reproşa nicicând că nu v-aţi rugat ori că v-aţi rugat rău. îndeajuns va fi aceasta, mai ales dacă veţi păstra lipită de inimă aşezarea cea rugătoare.

La fel vă puteţi ruga şi seara. Totuşi, întrucât aici vă puteţi face mai mult timp, rugaţi-vă şi cu rugăciunile învăţate din cărţi; ele vor ajuta să îndreptati catre Dumnezeu cu mai multa putere si intelegere cuvintele rugaciunii Dumneavoastra.

DESPRE CLIPELE DE SINGURATATE
ALE FEMEII CASATORITE

Mila lui Dumnezeu fie cu Dumneavoastra!
lata ca sunteti singura, si va plictisiti! Va plictisiti fiindca aveati multe de facut, iar acum ca ati ramas singura nu stiti cu ce sa va umpleti timpul. De aceste clipe trebuie sa va folositi in-dreptandu-le numai si numai spre lucrarea lui Dumnezeu: rugaciunea si cugetarea la cele sfin-te. Aceste indeletniciri, indata ce vor incepe sa mearga cat de cat cum se cade, nu va vor lasa sa va plictisiti, fiindca din ele izvoraste mangaiere duhovniceasca, pe care n-o poate da nimic din cele pamantesti. De pilda, atunci cand la citirea (sa zicem) Evangheliei se nasc in minte intre-bari, iar dupa adancirea cuvenita sufletul gases-te raspuns multumitor la ele, in asta este multa mangaiere duhovniceasca. Lucrul este cu atat mai placut cu cat un astfel de succes da aripi spre mai mult, iar atunci ia nastere si deprinde-rea cu asemenea indeletniciri. Sufletul devine atunci larg, repede zburator si mult ganditor.

DESPRE NECAZUL UNEI TIN ERE CASATORITE

,,Albisoarei” ii este greu. Prin aceste greutati ale vietii de familie ea capata o lectie despre purtarea de grija a lui Dumnezeu. Da, da, totul e de la Domnul si totul este spre binele nostru. Acum este cam greu, dar roadele rabdarii se vor dovedi dulci. Ajuta-i, Doamne!
Soacra n-are decat sa se supere… Ce zice sotul ?! Pentru ea, sotul e principalul. Cu soacra ce treaba are ?! Poate sa-si faca treaba fara s-o contra-zica. N-are decat sa se inversuneze soacra, tot pentru ea este mai rau. Domnul sa dea intelepciune…

Ma bucur impreuna cu voi ca va merge bine in toate. Fie ca Domnul sa prelungeasca aceasta stare de lucruri. Doar ,,Albisoarei” ii este greu. Sa fie mai ,,smechera” decat sotul. Va putea face asta daca nu ii va da de inteles ca despotismul ii este neplacut si facandu-se ca iesirile lui sunt absolut normale. Neintampinand impotrivire, despotismul se va manifesta din ce in ce mai po-tolit. In cele din urma va inceta. ,,Albisoara” va putea atunci sa-si controleze din nou sotul, fara sa schimbe tonul si purtarea smerita. La ,,lectii” nu trebuie niciodata sa raspunda, ci sa fie de acord intru totul, sa para ca ,,ia notite”, chiar daca ceea ce se spune este invederat un lucru gresit.
Sa o ajute Domnul sa indure incercarea!

POVAŢĂ PENTRU O TÂNĂRĂ CĂSĂTORITĂ

Mila lui Dumnezeu fie cu Dumneavoastră!
Aveţi numai necazuri şi iar necazuri! Să ştiţi că acestea sunt doctorii mântuitoare ale lui Dumnezeu şi mărturie a atenţiei pe care El v-o dă. Daţi mulţumită Domnului şi trataţi-vă, altfel spus nu împiedicaţi prin vreo cârtire lucrarea vindecătoare a doctoriilor acestora.
Pentru „Albişoara” ne vom mâhni şi-L vom ruga pe Domnul să o însufleţească spre a răbda cu bărbăţie ceea ce s-a întâmplat. Soţul ei este mohorât: se simte cu musca pe căciulă. Ei bine, acum şi-a băgat la cap să nu mai facă aşa ceva. Ea să nu-1 bată la cap, ci să-1 compătimească şi să-1 încurajeze, spunându-i că lucrurile, puţin câte puţin, se vor îndrepta. Dacă va începe să-1 bată la cap, de aici nu va ieşi nici un folos, ci numai neplăceri şi dezbinare.
Domnul să vă mântuiască pe toţi şi să vă miluiască!
Al vostru rugător către Dumnezeu,
Episcopul Teofan

CUM SĂ SE POARTE FEMEILE
CU SOŢII NECREDINCIOŞI

Mila lui Dumnezeu fie cu Dumneavoastră!
Continuaţi să vă ţineţi în frâu necazul prin răbdare şi mai ales prin încredinţarea întregii Dumneavoastră sorţi în voia Domnului, aflând mângâiere în încredinţarea că toate ni se întâmplă cu voia Lui, spre binele nostru. Cât priveşte pasajul de care vorbiţi din (l Petru 3,1), nu ştiu de ce lămuriri ar mai fi nevoie. Este limpede că Apostolul are în vedere bărbaţii care nu cred în Evanghelie şi spune femeilor să fie soţii cât se poate de bune, în nădejdea că văzând la ele o purtare atât de minunată, izvorâtă din creştinism, şi soţii necredincioşi să se încredinţeze de adevărul acestuia şi să se convertească.
Domnul să vă binecuvânteze!
Al Dumneavoastră rugător către Dumnezeu,
Episcopul Teofan

DESPRE DEVOTAMENTUL SOŢIILOR
FAŢĂ DE SOŢII BOLNAVI

Soţul Dumneavoastră este bolnav. Bineînţeles că acest lucru este atât spre binele lui cât si pre binele Dumneavoastră, fiindcă toate sunt de la Domnul. Aşadar, si boala este bună, oricât de amară ar fi. Aşa să o priviţi.
Slavă lui Dumnezeu pentru acest gând: că boala soţului se datorează păcatelor Dumneavoastră. Si acest gând e bun! E bine că vă aduceţi minte de păcătoşenie şi că vă socotiţi vrednică e pedeapsă pentru ea. Nici Apostolul Pavel nu uitat toată viaţa sa că a fost prigonitor al Bisericii, cu toate că prin ostenelile sale pentru Biserică r fi putut şterge păcatele a zece prigonitori. Să urmaţi însă sfântului Pavel şi în altă pri-nţă: amintindu-şi că a fost prigonitor al Bisericii, el nu se socotea străin de mântuire, ci spunea cu încredinţare: Mi s-a gătit mie cununa drepţii… dorinţă am a mă slobozi si împreună cu Hristos a fi (2 Tim. 4, 8; Filip. l, 23). Dacă omul şi-a ovedit si şi-a urât păcatul, acesta se şterge din aţe cărţile în care este scris: si din cărţile drepţii lui Dumnezeu, si din cărţile firii noastre, şi n cărţile atingerilor noastre de lumea văzută nevăzută. Astfel, el nu mai este pomenit la judecată. Având aceasta în vedere, trebuie, fără a micşora simţământul păcătoşeniei, să vă răcoriti totdeauna sufletul cu nădejdea cea bună a mântuirii. In trupul Său, Domnul a înălţat pe cruce păcatele noastre şi astfel a rupt zapisul lor.

Ne însuşim această comoară prin credinţă, prin spovedania cu frângere de inimă, prin ostenelile de ştergere a păcatelor şi prin urârea lor. Aveţi toate acestea: prin urmare, vi se cuvine, pe lângă simţirea păcătoşeniei, şi simţirea marii milostiviri a lui Dumnezeu. V-aţi încredinţat soarta în mâinile Lui. Bine, bine! Aşa e cel mai sigur! Facă-se ceea ce este plăcut sfintei Lui voi! întru aceasta să staţi. Domnul să vă binecuvânteze şi să vă mângâie!
Al vostru rugător către Dumnezeu,
Episcopul Teofan

POVAŢĂ CĂTRE O FEMEIE
PE CARE SOŢUL O ÎNSALĂ

Bine aţi făcut sfătuindu-i să nu dea năvală cu reproşuri. Reproşurile nu ajută cu nimic. „El” şi-a călcat deja conştiinţa în picioare. Aducerea „ei” este încheierea unei îndelungi lupte, în care el a rămas învins. Totuşi, nu mi se pare că lucrurile vor rămâne aşa. O să se sature de „ea” şi o va alunga. Se va răci faţă de „ea”: conştiinţa lui se va răzvrăti şi poate că îşi va primi drepturile.

Cu această nădejde să se însufleţească cei ce suferă, adăugând la ea rugăciunea plină de râvnă. Aici, fireşte, s-a amestecat vrăjmaşul, iar pe el nu-1 poţi goni decât cu rugăciunea.
Învăţaţi-i să primească mângâiere din gândul că răbdând devin părtaşi ai cununii muceniceşti. Lot a fost mucenic, fiindcă, după cum ne încredinţează Apostolul, s-a chinuit sufleteşte văzând faptele nelegiuite ale concetăţenilor. La fel este şi situaţia suferinzilor noştri.

Fie ca ei să privească această nefericire ca pe oricare alta: moartea, boala, prigoana, incendiul. Dumnezeu îngăduie acestea ca să le pună răbdarea la încercare. Iar pe „el” îl smereşte Domnul. Acum este înnebunit de trufie, dar când va trece negura şi îşi va da seama ce a făcut, se va vedea pe sine în starea cea mai înjosită. Pesemne că este mândru şi se impunea o asemenea doctorie de ruşine.

Să le mai daţi de înţeles că grija noastră de căpetenie este mântuirea propriului suflet. Oare neruşinarea „lui” împiedică lucrarea mântuirii lor ? Nicidecum. Dacă vor privi problema inteligent vor vedea că pot preschimba totul în unealtă de mântuire. Să se înstrăineze pentru o vreme de simţămintele neplăcerii faţă de purtarea „lui” şi să stăruie asupra gândului că ea nu poate împiedica lucrarea lor. Să facă asta cu smerenie, rugându-se pentru „el”.

Este greu, ce-i drept, dar ce mare lucru poate înfăptui fără osteneală ?! Cel mai greu este pentru soţie. In schimb, răsplata ei va fi mai mare dacă va răbda cu inimă bună acest necaz.
Domnul să mângâie inimile lor şi să îi umple de tihnă cu prisosinţă.

POVAŢĂ CĂTRE O VĂDUVĂ

Mila lui Dumnezeu fie cu Dumneavoastră!
Tot sunteţi necăjită. Este în firea lucrurilor, însă durerea va trece. Simţămintele de mâhnire se vor potoli şi va rămâne amintirea lină.
Cu privire la soarta răposatului, care din muritori poate spune ceva limpede ? în duhul credinţei noastre însă, nu avem cum să nu nutrim nădejdea că Domnul Cel Milostiv va face cu el după mila Sa. Această nădejde este întărită de starea în care ştim că a petrecut răposatul în vremea dinaintea morţii.

Gospodăritul nu e un lucru complicat, în curând o să vă daţi seama care e rânduiala lucrurilor şi nimic nu o să vi se mai pară atât de greu. Trebuie să nu arătaţi însă nepăsare. Gospodăria şi toate cele ce ţin de ea sunt dar al lui Dumnezeu, care trebuie păzit şi lucrat, atâta doar că scopul trebuie să fie slava Lui. Păziţi cu sfinţenie acest sfat: faceţi parte nevoiaşilor, însă după putere, nu mai presus de putere, şi totul va merge bine.
Rugaţi-vă cu osârdie pentru cel adormit.

FIREŞTILE NEPUTINŢE ALE FEMEII
NU SPURCĂ ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU

În ce priveşte cele ce spuneţi despre scurgerea lunară de sânge… nu sunt familiarizat cu problema, însă în general judec astfel: aceste scurgeri de sânge nu sunt necurăţie sufletească sau duhovnicească, ci material-trupească…

Visurile pătimaşe avute în somn înainte de menstruaţie nu sunt socotite întru păcat, fiindcă sunt fără voie. Totuşi, trebuie să vă întristaţi şi să vă frângeţi inima din pricina lor. De ce iese aşa ceva din suflet ? Nici dacă v-aţi dat învoirea în vis nu este mare necaz, însă aceasta împovărează mai mult conştiinţa. Ca atare, ar fi bine să povestiţi acestea, dacă e cu putinţă, duhovnicului. Conştiinţa vă va fi mai liniştită. Faptul că v-aţi căit după acaea, tot în vis, este un lucru bun. Prin aceasta se curăţeşte necurăţia cu pricina. Rugaţi-vă pentru tot lui Dumnezeu, ca El să vă izbăvească de asemenea întâmplări.

Plânsul pe care 1-aţi avut în suflet este de asemenea o mişcare curăţitoare a sufletului. Puteţi să îl doriţi şi să îl întreţineţi. Aceasta este cu adevărat întristare după Dumnezeu.
Folosiţi sfânta aghiasmă mare după cum credeţi de cuviinţă, dar cu credinţă şi evlavie.

Acest articol a fost publicat în Înşelare, Căsătorie cu necredincioşi, Greutati, Mântuirea în viaţa de familie, Responsabilitate, Sf.Teofan Zăvorâtul, Singurătate, Soţ/Soţie, Suferinţă, Văduvie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s