Sfântul Gheorghe, Noul Mucenic din Attalia

Din „Căsătoria , cale spre sfinţenie”
Ed. Sophia 2001

25 Iunie
Asia Mică, sec. XIX

Pe când era încă mic, Sfântul Gheorghe a fost răpit de un agă turc şi crescut ca un musulman, deşi se născuse într-o familie creştină. Ajungând la vârsta bărbăţiei, întrucât îşi slujise bine stăpânul toţi aceşti ani, aga i-a dat de soţie pe fiica sa. Din această căsătorie el a avut un copil.
Dar, după o vreme, adevăraţii săi părinţi au aflat unde este şi au trimis în taină o slujitoare la el, care i-a spus despre obârşia lui creştină. Aceasta i-a străpuns inima. De îndată s-a lepădat de vieţuirea sa de musulman bogat. Spunând că pleacă în pelerinaj la Mecca, Gheorghe a plecat la Ierusalim. Acolo s-a pocăit şi a cerut lui Dumnezeu să se îndure de el.

Apoi s-a întors în Asia Mică, dar într-un alt oraş, pe nume Crene. Acolo s-a însurat cu o femeie creştină pe nume Elena Mavroghianni, muncind ca vânzător de cafea şi rândaş la cai.

Dar într-o zi s-a întâmplat să-şi întâlnească fostul socru. Înfruntând ameninţările şi furia acelui agă, apoi a cadiului turcesc, Gheorghe şi-a mărturisit credinţa în Hristos, dându-şi viaţa prin spânzurare.

După moartea sa, Gheorghe s-a arătat în vis mamei sale, pe nume Maria, cerându-i să aibă grijă de soţia sa, care urma să-i nască o fiică.

Acest articol a fost publicat în Sfinţi căsătoriţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu