Orice frumuseţe vă încântă? Este cel puţin un reflex, cel puţin un gust, cel puţin o sclipire după Frumuseţea divină şi veşnică

DIN “LUMINA SFINTELOR SCRIPTURI – ANTOLOGIE TEMATICĂ DIN OPERA SFÂNTULUI IOAN GURĂ DE AUR”

DUMNEZEU (frumuseţea lui Dumnezeu)

„Frumuseţea răpeşte inima noastră. În Dumnezeu ea este de necomparat; sau mai curând, Dumnezeu este Frumuseţe primordială şi unică, centrul din care pornesc toate razele frumuseţii care iluminează creaturile. Orice frumuseţe vă încântă? Este cel puţin un reflex, cel puţin un gust, cel puţin o sclipire după Frumuseţea divină şi veşnică. În cer, Îngerii şi Sfinţii intră în extaz când contemplă frumuseţea lui Dumnezeu. Pe pământ mulţimile urmau, însetate şi răpite pe cel mai frumos dintre fiii oamenilor, atunci când El nu lăsa să apară decât un reflex puţin cunoscut din frumuseţea Sa.” (Din vol. Bogăţiile oratorice, pp. 21-22)

„Frumuseţea Sa (a lui Hristos – n.n.) răpeşte inimile, cel mai frumos dintre fiii oamenilor va fi în mod veşnic cel mai iubit, mai frumoşi sunt ochii Lui decât vinul.” (Din vol. Bogăţiile oratorice, p. 62)

„Când, în creaturi, vedem trăsături de frumuseţe şi încât această frumuseţe ne încântă şi ne răpeşte, ce este aceasta dacă nu un gust din acest ocean de frumuseţe care este Dumnezeu? O rază din această frumuseţe supremă cade peste o creatură şi imediat inima noastră se emoţionează. Ce este aceasta oare dacă nu focarul de unde s-a desprins această rază? Atunci când ne înşeală frumuseţile pământeşti, să ne gândim că Dumnezeu singur este toată frumuseţea.” (Din vol. Bogăţiile oratorice, p. 172)

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s